От Кайро до Москва през Рамалла – натискът върху „Хамас“ расте

Покана на Русия към контролиращата Западния бряг „Фатах“ и владялото 15 години Газа ислямистко движение „Хамас“ за преговори другата седмица се превърна в нов тест с потенциал да повлияе на хода на войната с Израел, започнала на 7 октомври.

Диалогът е насрочен за 29 февруари, като на „междупалестинските преговори“ са поканени общо 15 фракции - по думите на заместник външния министър Михаил Богданов това са „всички политически сили, които имат своите позиции в различни страни, включително Сирия, Ливан и други в региона“. Богданов е и човекът, приел два пъти делегация на „Хамас“ от началото на конфликта.

На практика той очаква другата седмица конференция на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), международно призната като представител на палестинския народ. „Хамас“ не е част от ООП, а би искала да бъде.

Поканена е и друга групировка в Газа - „Палестински ислямски джихад“, чиито бойци се включиха в изненадващото нападение на 7 октомври.

Опитите за помиряване между „Хамас“ и „Фатах“ не са нови и в процеса са участвали различни посредници (включително Саудитска Арабия), но този път натискът нараства, докато те привличат световното внимание четири месеца и половина след началото на войната в Газа.

От срещата на руския зам. външен министър Михаил Богданов (вторият от дясно наляво) с Муса Абу Марзук от политбюро на „Хамас"

Палестинските сили са поканени в Москва другия четвъртък, 29 февруари, като не е утвърдена крайна дата; според Богданов те ще разговарят до 1 или 2 март. Докато „Фатах“ заяви, че ще участва, предстои „Хамас“ да потвърди кого ще изпрати. Междувременно се появиха сведения, че и ръководителят на ислямисткото движение Исмаил Хания, и заместникът на лидера на „Хамас“ в Газа Яхия Синуар ще пристигнат в Кайро за нови обсъждания. Делегация на високо ниво нямаше в Кайро дори за обсъжданията по сделка за прекратяване на огъня във войната (но имаше в други ключови моменти около опити за преговори).

Другите разговори, за единството на „Хамас“ и „Фатах“, са не по-малко важни за палестинците, тъй като ще е от значение има ли единен фронт при последващите разговори за бъдещето и на Газа, и на усилията за създаване на палестинска държава. Сред палестински политици се чува като възможна цел формиране на служебно правителство в очакване на избори - когато ситуацията позволява.

Египет очерта основните проблеми

Кайро заедно с Доха посредничи между Израел и „Хамас“, но отношенията на Кайро с ислямистите не са еднозначни. Египет наложи блокада на Газа, след като „Хамас“ я завзе, но участва от години в усилията за деескалация и бе с основна роля в приключването на конфликта през 2021 г. Днес ще приеме и Хания.

На Мюнхенската конференция египетският външен министър Самех Шукри критикува остро „Хамас“ за разкола, причинен на палестинското единство. „Хамас“, каза той, е отвъд границите на палестинския консенсус, неподдържан от Палестинската власт, не признава Израел, не преговаря и не се отказва да поддържа насилието.
Преди два месеца Муса Абу Марзук, член на политбюро на „Хамас“ (който заведе и двете делегации в Москва), не изключи възможността да бъде признато съществуването на Израел. Това стана в дните около обявеното от съветник на кабинета на Бенямин Нетаняху условие, че в бъдещото управление на Газа ще може да участват сили, които не отричат правото на Израел на съществуване.

Ако „Хамас“ иска да е в ООП, ще трябва да признае еврейската държава.

В последните седмици Египет, който се опасява от израелска офанзива в южния град Рафах и потенциално навлизане на хиляди бягащи палестинци през границата, отправя предупреждения към „Хамас“. Според тях има само още седмица, в която ислямистите да работят за сделка с Израел, която да доведе до поне временно спиране на сраженията и освобождаване на всички израелски заложници в Газа срещу неуточнен брой палестински затворници, държани от Израел.

Трябва да се потърси сметка защо „Хамас“ бе овластена в Газа, защо бе финансирана да укрепва разделенията между „Хамас“ и останалите палестински организации, борещи се за мир - дали Палестинската власт, ООП или общественото мнение.
Самех Шукри, външен министър на Египет

Фатах“ опитва с различни похвати

Противоречията между „Фатах“ в Рамалла и „Хамас“ остават. Подкрепата за „Фатах“ продължава да спада, засегната тежко от политическия блокаж, лошото управление и недоверието на палестинците заради ценното сътрудничество в сигурността с Израел. Израелският премиер Бенямин Нетаняху често е обвиняван в последните месеци, че с действията си, откакто е на власт, е отслабвал многократно Палестинската власт и е превръщал „Хамас“ в основен събеседник. Той от своя страна повтаря, че не иска Палестинската власт да управлява Газа, тъй като това ще замени „Хамастан“ с „Фатахстан“.

Едновременно с това от Палестинската власт идват разнопосочни сигнали. Президентът Махмуд Абас отправи миналата седмица необичаен призив към „Хамас“ да постигне въпросната сделка с Израел, за да приключи страданието на жителите на Газа и да се избегне още по-голяма катастрофа.

Трябва да преминат към нашия политически дневен ред. Той е много ясен. Две държави в границите от 1967 г. по мирен път. Палестинците трябва да са под една шапка.

Мохамед Щайе, премиер на Палестинската власт

В почивните дни същевременно премиерът Мохамад Щайе, вече наричал „Хамас“ част от палестинския политически пейзаж, се присъедини към Абас в призива за връщане към единство и поиска представители на „Хамас“ да посетят разговорите в Москва. „Готови сме за диалог. Ако „Хамас“ не е, това е друга история. Трябва ни палестинско единство“, каза той в Мюнхен. Думите на Щайе бяха отговор на въпрос дали разширяването на ООП с „Хамас“ няма да отчужди Запада.

Участието на „Хамас“ и потенциалното топене на ледовете с „Фатах“ не биха се гледали с добро око от Запада (нито от Израел), където се смята, че движението трябва да не бъде част от бъдещата власт в Газа и в обединената (ако поеме контрола над ивицата) Палестинска власт - не само защото отрича правото на Израел да съществува, а и заради зверствата на 7 октомври, в които загинаха 1200 души и които доведоха до сегашната война и смъртта на над 29 хил. палестинци.

 

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини