Рекордът, който вулканът в Исландия постави

В рамките на по-малко от три месеца вулканът на полуостров Рейкянес в Исландия изригна три пъти. Още през ноември 2023 г. всички 4 хил. жители на градчето Гриндавик бяха евакуирани, защото то се оказа точно на пътя на горещата лава.

Последното изригване на вулкана беше в края на миналата седмица, а учените заговориха за рекордно количество магма, излязла на повърхността на земята. Магменият поток достигна 15 км дължина, като пропука земята под Грандавик.

Освен с дължината си, магменият поток може да се "похвали" и със скоростта, с която се придвижва - 7400 кубични метра на секунда. Това е количеството вода от три басейна с олимпийски размери, излято за секунда - най-скоростният магмен поток, засичана досега в историята, пишат Science.

От първото изригване на вулкана на Рейкянес в края на миналата година учените изказаха притесненията си, че вулканичната система ще е по-голяма от предишните три изригвания, комбинирани в едно.

Оказаха се прави - януарското изригване достигна вече обезлюдения Гриндавик. Последващото изригване на 8 февруари ни демонстрира лава фонтани, достигащи между 50 и 80 метра височина. Исландската метеорологична служба път предупреди за образуване на потоци от тефра върху градчето.

Тефра е твърдият материал, който се образува от неспоените помежду различни по големина и състав отломки от вулканичното изригване. Най-големите части падат най-бързо и най-близо до кратера, докато малките наподобяват прах и могат да се задържат във въздуха със седмици и да изминат хиляди километри.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини