Американски реактори за АЕЦ Козлодуй - фокусът на разговорите на наши министри във Вашингтон

Румен Радев и Асен Василев разговаряха и с помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят, както и с други представители на Държавния департамент на САЩ

Сътрудничеството в областта на ядрените технологии за граждански цели, изграждането на нови реактори AP1000 в АЕЦ „Козлодуй“, сътрудничеството и обучението на кадри в енергийната сфера, диверсификацията, енергийната сигурност и свързаност бяха основните обсъдени теми по време на срещата на министрите на енергетиката и на финансите на Република България, Румен Радев и Асен Василев, със секретаря по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм във Вашингтон.

Визитата е от стратегическо значение, тъй като енергетиката заема централно място в двустранния диалог между България и САЩ. Ключови теми на разговора в Департамента по енергетика бяха преходът към възобновяеми енергийни източници и иновативни технологии, както и ограничаването на въглеродните емисии, твърдят от енергийното ни министерство.

Министър Радев сподели задоволството си от задълбочаването на двустранното сътрудничество по изграждането на нови ядрени мощности и подчерта, че е важно да съсредоточим усилия за обмен на познания и практика за дългосрочно съхраняване на отработеното ядрено гориво.

Той приветства САЩ за бързината и стимулите, които прилагат, за да реализират разработването, внедряването и разпространението в тежката промишленост и транспорта на водородните технологии.

„Европейският съюз и САЩ остават водещи в света по отношение на разработването на нови технологии, свързани с производство и използване на зелен водород. Това е бъдещият енергиен ресурс, който не само ще ни позволи да постигнем климатична неутралност, но ще даде тласък на индустрията и ще подпомогне създаването на нови работни места“, каза още Радев.

Секретарят по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм разказа за създаването на 7 водородни хъба в САЩ и възможностите за партньорство. Министър Радев подчерта, че сътрудничеството и изграждането на трансгранични контакти става водещо за енергийната сигурност и устойчивост. Той представи и новата инициатива на България за изграждането на съвместна инфраструктура между България, Румъния и Гърция, включваща офшорен вятър, ВЕИ, водород и зарядни станции, както и стартирането на нов общ проект на България и Румъния за голяма водноелектрическа централа на река Дунав, като подчерта важността на този иновативен подход към енергийната сигурност в региона.

Министър Василев изрази признателност за американската подкрепа в усилията на страната ни за диверсификация на енергийните източници и намаляване на зависимостта от един-единствен доставчик.

„Сътрудничеството в областта на енергетиката между двете страни допринася за повишаване на енергийната сигурност и диверсификацията не само на държавата ни, но и на целия регион на Балканите,” подчерта Василев.

Той постави специален акцент на проекта Север-Юг, който има за цел да създаде оптимална свързаност на енергийните, дигиталните и транспортните системи на Румъния, България и Гърция.

„На фона на изтичащия договор за транзит на газ между Русия и Украйна все по-ключово значение ще има Южният газов коридор и свързаността Север-Юг“, коментира Василев.

Той отново посочи необходимостта от разнообразие в енергийните източници, особено в контекста на руската агресия срещу Украйна, която е разкрила уязвимите места в енергийната сигурност на Европа.

Секретарят по енергетика Дженифър Гранхолм изрази своята благодарност за възможността за сътрудничество между САЩ и България в областта на ядрените технологии за граждански цели.

Ядрената енергетика и диверсификацията бяха във фокуса и на срещата на двамата български министри в Държавния департамент на САЩ, където те разговаряха с помощник-държавния секретар по енергийните ресурси Джефри Паят.

„България заслужава изключително висока оценка за свършената работа по осигуряването на алтернативни газови източници и коридори“, заяви Джефри Паят.

Държавният департамент на САЩ приема като добър знак факта, че България, Румъния и Гърция работят съвместно по проекта Север-Юг.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини