Чехия окончателно отхвърли Истанбулската конвенция

Членовете на горната камара в чешкия парламент - Сената - гласуваха против ратифицирането на международен договор за правата на жените, известен като Истанбулска конвенция, предаде Асошиейтед прес.

Само 34-ма от 71 сенатори гласуваха снощи в подкрепа на договора. За приемането ѝ бяха необходими още два гласа.

След гласуването долната камара на парламента вероятно няма да разглежда договора и Чехия ще остане сред страните, които са подписали документа, но не са го ратифицирали.

Съветът на Европа прие документа през 2011 г., като целта бе да се ограничи насилието срещу жени в Европа. Чехия подписа конвенцията през 2016 г.

Гласуването показа разногласията между депутатите консерватори и либерали. Консерваторите заявиха, че документът поставя под въпрос традиционните роли на мъжете и жените в обществото и че ратифицирането му в други страни няма да спомогне за намаляване на насилието срещу жени там. На ратификацията на Истанбулската конвенция се противопоставиха и представители на няколко църкви.

Ратифицирането на договора беше отхвърлено въпреки призива на президента Петър Павел страната да ратифицира договора по-бързо, тъй като няма причина за отлагане.

Друга страна от ЕС, отказала да подпише договора е Словакия - през 2020 г., две години след като това направи България, припомня АП.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини