Защо президентът атакува избора на новите членове на КС и ще се стигне ли до политическо напрежение?

Коментар на Бойко Станкушев и Нидал Алгафари

Защо президентът Румен Радев атакува избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков дни преди клетвата на новите членове на Конституционния съд? Може ли да се стигне до отлагане на церемонията по встъпването им в длъжност и до политическо напрежение? Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха журналистът и директор на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев и  пиар експертът Нидал Алгафари.

„Не мисля, че това е саботаж от страна на президента. Мисля, че това е ролята на политика г-н Радев, който гледа да отиграе в политически план всяка топка, която му се подаде. Да, има топка в случая – дали мандатът да е 7 или 9 години. Аз лично не съм чул от страна на президента при предишните избори на конституционни съдии – да е имало обсъждания. Той просто казва: „Ти ще бъдеш” и ги назначава”,  заяви Алгафари.

„Ако говорим за това как  Атанасова и Белазелков бяха избрани за конституционни съдии. Винаги при избора на всички конституционни съдии до сега е имало подобни неща, но  никой не е искал да вдига шум”, подчерта Станкушев.

И припомни прецедента с президента Росен Плевнелиев, който бойкотира Венета Марковска и не допусна тя да положи клетва като конституционен съдия  и да встъпи в длъжност.: „Ако е саботаж – тогава вече има прецедент”.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини