Разкриха механизма на цитокиновата буря, предизвикана от COVID-19

Учени разкриват молекулярния механизъм на цитокиновата буря, предизвикана от новия коронавирус, съобщи електронното издание „Медикъл експрес“.

През последните четири години патогенът, отговорен за COVID-19 - SARS-CoV-2, зарази над 770 милиона души и причини смъртта на повече от 6,9 милиона души по света. Вирусът води до производството на различни цитокини, което е в основата на цитокиновата буря.

Тя се оказва критичен фактор, допринасящ за смъртността на пациентите с COVID-19. Точните механизми, чрез които SARS-CoV-2 предизвиква цитокинова буря, не са известни.

За да отговори на този въпрос, изследователски екип, ръководен от проф. Сюе Юанчао от Института по биофизика на Китайската академия на науките, създава профил на взаимодействията между РНК на SARS-CoV-2 и РНК на гостоприемника на вируса.

Проучването, публикувано в Molecular Cell, за първи път разкрива молекулярните тънкости на начина, по който РНК на SARS-CoV-2 взаимодейства с иРНК на гостоприемника, като предизвиква цитокиновата буря.

Това изследване не само хвърля светлина върху тези процеси, но и допринася за разработването на нови стратегии за борба с COVID-19, отбелязват учените.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини