Делото за загиналата в тунела „Ечемишка“ жена най-сетне стигна до съд

Обвинителният акт е внесен близо 7 години след трагедията

Близо 7 години след трагедията в тунела „Ечемишка“ на магистрала „Хемус“, при която жена загина, затисната от паднала лампа, прокуратурата най-сетне е приключила разследването и е внесла обвинителен акт в съда. Това видя „Сега“ в електронните регистри на държавното обвинение. От пресслужбата на Софийската окръжна прокуратура потвърдиха новината, но не дадоха подробности. От Окръжния съд в София казаха за „Сега“, че делото още не е насрочено.

През 2018 г. прокуратурата обвини шестима души за смъртта на жената, начело с бившите шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Обвинения имат и служителите на агенцията Илияна Захариева, Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев. От прокуратурата не изясниха дали същите хора са предадени на съд сега. Според регистъра на съда до подсъдимата скамейка стигат само трима души - Златев, Сачанска и Фучеджиев. Не е ясно на какъв етап обвиненията на останалите, включително бившите шефове на АПИ, са били оттеглени.

Процесът е разпределен на съдия Андон Миталов.

АПИ години наред е бездействала и е оставила тунела „Ечемишка“ опасно да се руши. Това стана ясно от разследването на трагедията.

Нелепият инцидент, който отне живота на 64-годишната жена, стана на 5 февруари 2017 г. И докато наказателното дело още не е тръгнало, то наскоро Върховният касационен съд като последна инстанция реши гражданското дело, заведено от близките ѝ срещу АПИ. На двете деца и майката на загиналата бяха присъдени по 110 000 лв., а на вдовеца на 64-годишната жена - 130 хил. лв. Майката на жертвата, както и съпругът ѝ обаче не дочакаха решението на върховния съд, стана ясно от него. Те са починали междувременно, но обезщетението ще отиде при наследниците им. От решението става ясно, че майката е преживяла изключително тежко внезапната загуба на дъщеря си, а вдовецът развил тежко онкологично заболяване след смъртта на съпругата си.

Според вещите лица основната причина за трагедията е липсата на нормална поддръжка на конструкцията повече от 20 г. Шофьорът е карал с позволена скорост и не е имал никаква възможност да избегне произшествието. Заради тежката травма на пострадалата смъртта ѝ е била неизбежна. Ремонт в тунела имаше едва след трагедията.

Стоманената конструкция за окачване на осветителните тела е монтирана през 1984 г. и се ползва от началото на 1985 г. До инцидента на 5 февруари 2017 г. е имало много огледи и при всички тях експертите давали препоръки за подновяване на антикорозионната защита. Те нито веднъж не били изпълнени. Техническата експертиза е посочила, че от 1996 г. стоманената конструкция е повредена, след 2010 г. - потенциално опасна, а от 2015 г. - в аварийно състояние.

От 2004 г. „Автомагистрали“ ЕАД - дружеството, което поддържа тунела по договор, е изпратило на АПИ множество документи за тежкото състояние на осветлението и носещата конструкция. Нищо не е предприето.

През август 2015 г. пътната агенция сключила договор за оценка на текущото състояние на осветителните уредби на „Ечемишка“ и на други тунели. „Ферокс къмпани“, която правила оценката, докладвала, че положението в „Ечемишка“ е най-зле и инсталацията му е опасна. Докладът препоръчал подмяна на конструкцията и осветителните тела. Ремонт не последвал.

„Единственото, което е било осъществено за тези години, е веднъж да се измие и да се боядиса“, каза Румяна Арнаудова, която по това време беше говорителка на главния прокурор. „За 32 г. експлоатация не е правен никакъв ремонт. В момента, в който служители са установявали, че имало нарушаване на осветителната уредба, те са подвързвали осветителните тела с тел и кабел, защото е било невъзможно да се заварят. Състоянието е било тревожно, падали са греди върху пътното платно и са създавали предпоставки за пътнотранспортни произшествия“, посочи тя.

По време на гражданското дело също е направена комплексна техническа експертиза, която установява как и къде е станал инцидентът, че колата на жертвата е била в изправност, че няма друго превозно средство, което да е „закачило“ металната конструкция, преди тя да се стовари върху автомобила на жертвата и да я убие на място. Във фаталния ден жената пътува на предната седалка до шофьора, а автомобилът се управлява от брат ѝ.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини