10 необикновени съкровища, които археолозите откриха тази година

Откакто хората са започнали да секат монети и да изработват красиви бижута и други скъпоценни предмети, е започнало и търсенето на заровени съкровища.

Ето 10 изключителни открития, направени през 2023 г.


1. Огромна колекция от монети в Япония

Ако се вгледате внимателно, можете да видите квадратни дупки в средата на монетите,

където се е прокарвала връв, която да ги държи заедно. Кредит: Maebashi City

По време на изкопните работи за изграждане на фабрика на север от Токио работници откриват заровено съкровище с около 100 000 монети. Колекцията от монети е разделена на 1060 пакета и датирана между 175 г. пр.н.е. и 1265 г. сл. н. е. Първият произхожда от Китай и съдържа китайския надпис „Banliang," което се превежда като „половин унция“ Досега изследователите са изследвали около 334 от монетите и никой не може да каже дали има там и други заровени съкровища.


2. Подводен храм, пълен с потънало съкровище в Египет

Колекция от съкровища, намерени в потънал храм в Египет. Кредит: European Institute for Underwater Archaeology (IEASM)

Подводни археолози, изследващи канал край средиземноморския бряг на Египет, откриват частично срутен подводен храм, пълен със съкровища. По-нататъшно проучване на храма, разрушен някъде през средата на втори век пр.н.е. и посветен на древноегипетския бог Амон, разкрива богатство от „съкровища и тайни“ включително сребърни ритуални инструменти, златни бижута и съдове от алабастър.


3. Странна чаша, изсечена от златна монета от келтите в Германия

Мотивът на четирилъчевата звезда, заобиколен от четири дъги, е рядък, тъй като

има само три известни келтски монети, оформени като чаша с този дизайн. Кредит: Photo Stefanie Friedrich, Archaeological State Collection (Munich)

Чаша на 2000 години, изсечена от келтите, ше открита край река в Германия. Златната монета във формата на чаша съдържа рядък дизайнерски елемент: четирилъчева звезда, заобиколена от дъги. Находката е една от само трите известни чаши с дъги, които съдържат този мотив. Дъгите се изобраяват въз основа на келтска легенда, че техният народ са капки злато, паднали на Земята в края на дъгата.


4. Монети от ерата на Гражданската война, заровени в царевична нива в Кентъки

Около 95% от съкровището се състои от златни долари, датиращи от ерата на Гражданската война. Кредит: Numismatic Guaranty Co.

Награда от 700 монети от епохата на Гражданската война е открита от фермер, работещ в своята царевична нива в Кентъки. Така нареченото „Голямо съкровище от Кентъки“, съдържа стотици златни монети, сечени между 1840 и 1863 г., както и няколко сребърни монети. Изследователите смятат, че колекцията е била заровена преди нападение на Конфедерацията през лятото на 1863 г.


5. Златен пръстен за коса в погребение от бронзовата епоха в Уелс

Малкият златен пръстен показва сложен мотив. Кредит: Amgueddfa Cymru - Museum Wales

Тази „лъскава, златна халка за коса“ е част от погребение от бронзовата епоха, открито покрай път в Уелс. Разкопавайки мястото на погробението, археолозите откриват и дървен гребен, който се смята за най-старият от този вид, откриван някога във Великобритания. И двата предмета са погребани до 3000-годишните кремирани останки на човек, който вероятно е бил с висок социален статус, заключават изследователите.


6. Мечове от бронзовата епоха и хиляди средновековни монети в Германия

Археологът Детлеф Янцен (вляво) и Бетина Мартин, министър на науката и културата,

разглеждат най-новите археологически находки от Германия, включително мечове от бронзовата епоха и хиляди сребърни монети. Кредит: WKM MV

Група доброволци природозащитници откриват приблизително 8000 средновековни монети и седем меча от бронзовата епоха, докато работят на три отделни обекта в Германия. Археолозите смятат, че оръжията на 3000 години може да са били оставени там като част от жертвоприношение. Монетите, които са разделени на две места, са част от най-голямото славянско монетно съкровище от 11 век.


7. Стъкларска работилница от желязната епоха, пълна с келтски монети в Чехия

Селекция от стъклени гривни и мъниста, намерени в Němčice в Чешката република. Кредит: Ivan Čižmář, et al; Antiquity Publications Ltd

В Чешката република археолози откриват най-старата известна работилница за стъкло северно от Алпите и смятат, че може да е била използвана за ритуални цели. Работилницата на 2300 години съдържа редица готови и завършени предмети от стъкло и кехлибар, включително мъниста и гривни, както и 2000 златни и сребърни монети, изсечени от келтите.


8. Златни огърлици, открити от свлачище в Испания

Тези твърди гривни за носене на врата, наречена торк, са изработени от келтите в Испания.

Свлачище в Северна Испания разкрива две „богато украсени“ златни огърлици, които са били заровени преди около 2500 години. Първата от С-образните огърлици, известни като торци, е открита от комунален работник, а втората - от металотърсач. Въз основа на стила и техниката, използвани за направата на бижутата, археолозите заключават, че огърлиците са изработени около 500 г. пр.н.е., по време на желязната епоха в Иберия, и вероятно са били носени от членове на висшата класа.


9. Съкровище от монети, открито в древен будистки храм в Пакистан

Съкровището от медни монети се е сляло след векове на корозия в една буца, която тежи около 5,5 килограма. Кредит: Sheikh Javed Ali Sindhi

Археолози от Пакистан откриват колекция от бронзови монети на 2000 години сред руините на древно будистко светилище, известно като ступа. Монетите и светилището са свързани с Кушанската империя, предимно будистка държава, управлявала региона от около втори век пр.н.е. до трети век сл. н. е. Корозията е накарала монетите да се слеят в една буца със зелен оттенък, която тежи около 5,5 килограма.


10. Медни монети в глинена кана в Полша

Археолозите смятат, че глинената кана, съдържаща съкровище от монети, е била умишлено

заровена във ферма в източната част на Полша през втората половина на 17 век. Кредит: Paweł Ziemuk/WKZ Lublin

Металотърсач, търсещ резервни части за трактор в полето на фермер в Полша, бе изненадан, когато всъшност открива съкровище от 1000 медни монети заровени под горния слой на почвата. По-нататъшното разкопаване разкрива натрошен глинен „siwak“ — местно изработена кана с една дръжка и тясно гърло - пълна с монети, сечени във Варшава през 17 век. Дори когато са били в обращение обаче, монетите не са били много ценни и цялото съкровище би било достатъчно, за да се купят „около два чифта обувки“ по това време, разказват експерти.

Източник: 10 extraordinary treasures that archaeologists unearthed this year, Jennifer Nalewicki, Live Science

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини