Стрелецът от Прага се е самоубил, няма чужденци сред жертвите

    Стрелецът, който атакува Карловия университет в Прага в четвъртък следобед, се е самоубил, като е видял, че полицията го обгражда.

    Това съобщиха властите в петък, потвърждавайки смъртта на 14 души, след като 24-годишен студент по история стреля във факултета по изкуствата на Карловия университет в центъра на чешката столица в четвъртък следобед.

    Сред жертвите няма чужденци, но един нидерландец и двама граждани на Обединените арабски емирства са сред 25-имата ранени.

    Всички ранени са в стабилно състояние и вече са оперирани от огнестрелните рани, съобщиха спасителните служби. Състоянието на 12 души се оценява като сериозно, а поне на един - като критично, съобщи чешкият здравен министър.

    Загиналите са студенти и членове на персонала на университета. Сред тях е и шефът на факултета по музикознание Ленка Хлавакова. Тя е първата жертва, поименно потвърдена, чрез публикация във „Фейсбук“ на колегите си. Полицията обяви, че е потвърдила самоличността на всички и се е свързала със семействата им, за да ги информира. Няма лица, чието местоположение да е неизвестно, потвърди полицията.

    Лекциите в Карловия университет са отменени и сградата на стрелбата още се третира като местопрестъпление.

    Стрелбата е започнала около 15 ч. местно време (16 часа българско). Четири минути след подаването на сигнала за инцидента първите полицаи са били на мястото.

    По това време полицията търсела заподозрения в друга сграда на университета, където той имал лекция, тъй като разполагала с информация, че той искал да се самоубие, след като е застрелял баща си преди да тръгне за Прага от близко предградие, където двамата живеели.

    Според директора на полицията бързото пристигане на мястото на инцидента е предотвратило повече жертви.

    Стрелецът се е самоубил около 15:19 ч. При пристигането на полицията на мястото той е бил на покрива на сградата, където е стрелял по хора отвън.

    Властите показаха видео от камера, носена на шлема на полицай, на което се вижда атаката на силите на реда, както и ескортирането на студентите от сградата на факултета с вдигнати ръце, което предизвика коментари в чешките медии. Полицията отговори на критиките, че се е забавила, като обясни, че първо е оказана помощ на ранените и едва след това е започнала евакуацията на намиращите се в сградата.

    Полицията съобщи, че стрелецът от университета, чието име полицията не огласява официално, е бил сред заподозрените за убийството на мъж и двегодишната му дъщеря миналата седмица в Клановицката гора край Прага.

    Чешките медии идентифицираха нападателя като Давид Козак, студент по история във Философския факултет, където се разиграва трагедията.

    Очакват се балистичните експертизи, за да се потвърди връзката с горските убийства, която криминалистите смятат за почти установена.

    В четвъртък стана ясно, че Козак е убил баща си, с когото са живеели в околностите на чешката столица, преди да тръгне към факултета.

     

    Източник: dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини