Нов политически курс в Нидерландия: Подкрепата за Украйна е поставена под въпрос

Крайно дясната Партия на свободата спечели изборите в страната

Нов политически курс в Нидерландия - подкрепата на страната за Украйна е поставена под въпрос, съобщава Voice of America (VOA). Неотдавнашната победа на холандската крайно дясна Партия на свободата, кара експертите да се замислят дали страната ще продължи да помага на разкъсваната от война държава. До момента Нидерландия е сред най-изявените поддръжници на Украйна. По данни на Института за световна икономика в Кил до края на октомври Амстердам е на седмо място по обем на хуманитарната и военна помощ за Киев. Страната също така е една от първите държави, обявили че ще изпратят изтребители F-16. Холандците вече изпратиха на Украйна бронирани превозни средства, зенитно-ракетни системи, танкове и преносими системи за противовъздушна отбрана. 

По време на изборите в края на ноември, Партията на свободата печели повече от всяка друга политическа сила - 37 от 150 места в парламента. След тази победа лидерът й Герт Вилдерс се опитва да състави коалиционно правителство, в което да бъде министър-председател. В разговор с репортери в края на ноември нидерландският министър на отбраната изрази надежда, че нещата няма да се променят в новия парламент. Но Олонгрен също заявява, че се притеснява от  проруските настроения във формацията, която сега заема лидерска позиция, предават от Voice of America (VOA).

Подобно на други европейски крайнодесни политици, лидерът й Герт Вилдерс осъжда нахлуването на Русия в Украйна, въпреки че преди това е проявявал симпатии към руското правителство. Той е заявявал, че Нидерландия трябва да подкрепя Украйна, но единствено политически, без финансова или военна помощ. От международния институт "Клингендал", също смятат, че бъдещата помощ на Нидерландия за Украйна остава отворен въпрос.

Според експертите резултатите от парламентарните избори в Холандия показват засилване на крайно десните партии на Запад. Това може да има последици не само за Украйна, но и за бъдещето на цяла Европа, информира Voice of America (VOA).

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини