Делян Добрев знаел, че СОКАР иска да купи „Лукойл Нефтохим“

Спорът кога да влезе в сила пълната забрана за внос на руски нефт отново влиза в дневния ред на парламента

Веднага след като групата ЛУКойл обяви, че смята да ревизира „стратегията“ си за Бъпгария, политици и икономисти посочиха най-вероятния купувач на рафинерията в Бургас - азербайджанския енергиен гигант СОКАР.

Първи направи такава прогноза известният икономист Евгений Кънев, а тази сутрин депутатът от ГЕРБ Делян Добрев също „номинира“ СОКАР.  Добрев за пореден път коментира, че „България е „троянски кон“ на Русия, и обвини ПП-ДБ, че работели за интересите на Кремъл, защото бавели отмяната на дерогацията за руския петрол. А по въпроса кой би могъл да придобие активите на руската „ЛУКойл“ у нас депутатът сподели, че знаел за проявен интерес само от азербайджанската компания. СОКАР е известна у нас като партньор по дългосрочния договор с Баку за доставка на природен газ.

Във вторник Евгений Кънев коменира, че очаква „с голяма степен на вероятност купувач на „Лукойл Нефтохим“ да бъде СОКАР“. Той напомни, че в азербайджанската компания има руско участие.  

Икономистът смята, че е логично „ЛУКойл“ да разглежда стратегия за разделяне с рафинерията - заради предстоящата забрана за внос на руски нефт. „Предстои да разберем какво ще се случи с бензиностанциите и складовите бази, чрез които „ЛУКойл“ упражняваше прекомерно пазарно влияние и монополна сила“, каза още Кънев.

За възможна продажба на бургаския нефтокомбинат пръв съобщи министърът на финансите Асен Василев - интервю за „Файненшъл таймс“.  И той, и премиерът Николай Денков обясниха, че руските компании не са желани в България след като Кремъл запали войната в Украйна. В интервюто си Василев заявява, че правителството ще продължи да налага мерки, които ще принудят „ЛУКойл“ да се раздели с активите си в България.    

Вчера вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че не е учудена от информацията, че „Лукойл“ обмисля продажба на бизнеса у нас. И намекна, че „мачът вече свирен“ и че купувачът вече е ясен. „Аз не се учудвам, защото Асен Василев сподели това пред „Файненшъл таймс“ още преди два месеца. Учудвам се защо не са искрени и нямат смелост да кажат пред българските граждани какво са замислили“, каза Йотова.

Жега

А днес депутатите от енергийната комисия отново ще се занимават с горещата тема кога да отпадне напълно дерогацията за руския нефт. ГЕРБ и ДПС са внесли пореден проект, който предвижда вносът на руския петрол да бъде забранен напълно от Нова година. В момента е сила график, който предвижда поетапно свиване на количествата до нула през октомври 2024 г. - плавно, за да няма трусове на пазара.

 В седмичната програма на НС влизат и други законови промени, засягащи „Лукойл Нефтохим“ - за петролите запаси и за складовите бази.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини