БНБ продължи с вдигането на лихвата, макар и без ефект за момента

От Българската народна банка обявиха, че за декември основният лихвен процент ще е в размер на 3.80 на сто. Това е поредно повишаване на лихвата, макар и минимално – от 3,79 за ноември.

Припомняме, че за разлика от другите страни в ЕС повишаването на лихвите у нас нямат ефект и това не се отразява на лихвената политика на търговските банки. В последната си икономическа прогноза БНБ изтъква, че Б запазващият се висок приток на привлечени средства, значителната ликвидност и силната конкуренция в банковия сектор продължават да ограничават ефектите от затягането на паричната политика на ЕЦБ върху лихвените проценти по депозитите и кредитите в България, което остава особено силно изразено в сектора на домакинствата.

Тези фактори бяха предпоставка ефектите от предприетата от БНБ мярка за повишаване на ставката на задължителните минимални резерви (ЗМР) по привлечените от банките средства до 12% от 1 юли 2023 г., целяща затягане на монетарните условия в страната, също да бъдат сравнително ограничени в периода до края на третото тримесечие на годината.

БНБ изрази очакванията си през следващите тримесечия процесът на повишение на лихвените проценти по депозитите и кредитите за домакинствата постепенно да се засили, като лихвените проценти достигнат най-високи стойности в края на 2024 г. и в началото на 2025 г., след което да се задържат на нива, близо до вече достигнатите.

Годишният растеж на депозитите на частния сектор се очаква да продължи да следва тенденция към постепенно забавяне и да възлезе на 8.9% в края на 2023 г., след което да се понижи до 8.1% в края на 2024 г. и до 7.5% в края 2025 г. Основно влияние за низходящата динамика се очаква да има прогнозираното забавяне на растежа на заплатите, както и сравнително бавното повишаване на лихвените проценти на банките по привлечените средства. Годишният растеж на кредита за неправителствения сектор се очаква да се забави до 9.8% в края на 2023 г. и допълнително до 6.7% в края на 2024 г. и 5.6% в края на 2025 г., за което ще допринесат понижаването на инфлацията, прогнозираното повишение на лихвените проценти по новоотпуснатите кредити, както и сравнително ниската инвестиционна активност на фирмите в частния сектор.

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини