Финансовият министър: Ако Радев наложи вето на бюджета, би било зле

Президентът се поддава на фалшиви новини. Радев казал, че може да наложи вето, това би било зле, това значи страната да влезе в 2024 без закон за бюджета. Това заяви финансовият министър Асен Василев.

Президентът се поддава на фалшиви новини. Радев казал, че може да наложи вето, това би било зле, това значи страната да влезе в 2024 без закон за бюджета. „Не съм учуден от това поведение на президента“, каза той и припомни, че м.г. служебния кабинет на президента не предложи Закон за държавния бюджет и страната ни остана 7 месеца без бюджет, след което неговият служебен кабинет предложи проектобюджет с дефицит почти 8% в опит да дерайлира членството на България в Еврозоната.Василев за Бюджет 2024: Очаква се увеличение на доходите и пенсиите с около 11%

Финансовият министър подчерта, че се видя, че спокойно може да имаме бюджет с 3% дефицит и тази година, и догодина. „Изпълнението към края на октомври е бюджетен дефицит от 0,8%, така че 3-процентният дефицит е постижим без никакви проблеми“, обясни той. Василев допълни, че държавните финанси трябва да продължат, от една страна, да подпомагат доходите на хората, от друга страна, да правят сериозна инвестиционна програма, като всичко това трябва да става в рамките на 3%.

Министърът на финансите обясни, че що се отнася до вноската за „Газпром“, тя е начислена към „Газпром“. „В момента „Газпром“ оспорват, че не трябва да я плащат, тъй като не са задължено лице по силата ни закона според тях. В момента, за да изчистим и това законодателно, вървят промени на второ четене, знаете, в Закона за санкциите. Българското правителство има пълно намерение да си събере вноската от „Газпром“, категоричен е Василев. Защо президентът защитава „Газпром“, а не данъчния закон и българските граждани, по думите на финансовия министър, може би е въпрос, който трябва да бъде отправен към президента.

На въпроса заплашен ли е „Булгартрансгаз“, както твърди президентът, Василев отговори: „Булгартрансгаз“ не е заплашен от декапитализация към момента, така че в това също няма място за притеснение.“

Василев обясни, че „Газпром“ ще стане задължено лице пред българския закон като ползвател на българската инфраструктура и това ще позволи на Агенция „Митници“ и НАП да усвоят гаранцията, която „Газпром“ има дадена, която може да бъде усвоена. „Там, знаете, че има гаранция за над 1 милиард по баланса, който е свързан с преноса на газ, която е към „Булгартрансгаз“ и българската държава“, каза още той.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини