Блокираха продажбата на опасни грейки за крака и домашни чехли

Изображение 1 от 3

    Електротермична грейка за крака и няколко модела зимни домашни чехли са спрени от продажба на европейския пазар, съобщават от платформата “Ние, потребителите”. Причината за блокирането на стоките на пазара е, че във вложените при изработката им материали се съдържат наднормерно количество химични вещества и елементи като фталати и олово, които могат да увредят здравето на човек.

    Пробите от пластмасовия материал на грейките за крака и от чехлите са показали, че има прекомерна концентрация на фталати. Това са химикали, които се използват като омекотители, за да се направи пластмасата по-гъвкава. Фталатите са сред причинителите на увреждане на репродуктивната система.

    Изпитването на грейките е показало още, че спойките в продукта са с висока концентрация на олово-до 35% от теглото, а този химичен елемент, освен че представлява риск за околната среда, при натрупване в организма може да доведе до рак.

    Предприетите от властите мерки са разпореждане на дистрибуторите да изтеглят тези продукти от пазара и да ги премахнат от списъка си за онлайн продажби, както и да не се допуска внос през границите. До това се е стигнало след подаване на информация през системата Safety Gate, съответно за грейките за крака – от Швеция, а за домашните чехли – от Италия, информират още от “Ние, потребителите”.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини