Къде е "Изгубеният град" - още една от невероятните тайни на океанското дъно

Океанското дъно, с хилядите тайни, които крие, е вълнувало хората от незапомнени времена - и затова не е чудно, че са създадени безброй митове за водните дълбини.

Оказва се обаче, че някои от измислените истории могат да бъдат и достоверни. Пример за това е откритият истински "изгубен град" под вълните, изпълнен с много живот.

Мистериозния назъбен пейзаж от кули, западно от Средноатлантическия хребет, се намира на стотици метри под повърхността на Атлантическия океан. Състои се от масивни стени, колони и монолити, издигащи се на повече от 60 метра височина.

Това хидротермално поле, наречено Изгубения град след откриването му през 2000 г., е най-дълго съществувалата вентилационна среда в океана. Нищо аналогично не е откривано до момента на Земята и експертите смятат, че това може да даде представа за екосистемите, които биха могли да съществуват на други места във Вселената.

Въпреки екстремния характер на средата, тя изглежда кипи от живот - срещат се видове като охлюви и ракообразни и дори, макар и по-рядко, скариди и змиорки.

Въглеводородите, произвеждани от изворите на Изгубения град, не са образувани от атмосферния въглероден диоксид или слънчевата светлина, а от химически реакции в дълбокото океанско дъно. Това оставя открита възможността, според експертите, животът да се е зародил в местообитание точно като това. И то не само на нашата планета.

Най-високият от монолитите на Изгубения град е наречен Посейдон на името на гръцкия бог на морето и е висок над 60 метра. Близо до него се намира скален склон с вентилационни отвори, от които изтича течност, чрез която се образуват струпвания от многостранни карбонатни израстъци, които напомнят издигнати нагоре човешки пръсти, както пише Science Alert.

Планира се Изгубеният град да бъде включен в списъка на световното наследство. Защото, за съжаление, учените не са единствените, привлечени от този необичаен терен. През 2018 г. бе обявено, че Полша е спечелила правата за разработване на дълбините около Изгубения град. Въпреки че в самото термално поле няма ценни ресурси, унищожаването на околностите може да има непредвидени последици за природния феномен.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини