Пеевски: В некоалицията нищо не се е успокоило

Кабинетът ''Денков-Габриел'' оцеля и след втория вот на недоверие. Това стана една седмица, след като парламентът ''заседна'' в процедурата по гласуване заради липса на кворум. Вотът на недоверие беше внесен на 8 ноември от БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, заради „несправяне на Министерския съвет в областта на националната сигурност и отбраната“. Преди месец правителството успешно преодоля първия вот на недоверие, внесен от опозицията.

Шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обаче днес даде да се разбере, че ''нищо не се е успокоило в некоалицията''. Ябълката на раздора този път е предложението на ПП-ДБ да се създаде специална парламентарна комисия, която да се занимае със случайте на полицейско насилие по време на протеста срещу Българския футболен съюз, който доведе до масови безредици в столицата. ''На Петков му казах сутринта, че ако искат да закрият полицията, да внасят законопроект. Твърдо стоим зад момчетата (от МВР, б. р.), няма да подкрепим на ПП комисията'', отсече Пеевски в кулоарите на парламента. Предиведно е създаването на комисията да бъде гласувано утре в пленарната зала.

ИЗВИВАНЕ НА РЪЦЕ

След дълъг дебат в сряда, в четвъртък депутатите не успяха да гласуват. Причината беше, че парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха пленарната зала, макар че преди това в кулоарите на парламента демонстрираха подкрепа за правителството. По-късно стана ясно, че герберите и Движението са ядосани на колегите си от ПП-ДБ заради заседанието на Съвета по сигурността в Министерския съвет, по време на което не успяха да се разберат кога да отпадне дерогацията на ''ЛУКойл''. Непосредствено след това в пленарната зала ГЕРБ и ДПС не успяха да прокарат незабавното премахване на дерогацията. ''Против'' се обявиха от ''Възраждане'' и БСП, а ПП-ДБ гласуваха „въздържал се“. Започнаха да валят обвинения от страна на ГЕРБ и ДПС, че дясното обединение действа заедно с националистите и соцдепутатите. А влиятелният политик Делян Пеевски предупреди, че „това е вечерта на знаците“ и че ''не би подкрепял правителство, което работи против евроатлантизма''. Така Пеевски даде ясен знак на ПП-ДБ да преосмислят поведението си.

Гласуването в петък също удари на камък. Освен ГЕРБ и ДПС, ИТН и ''Възраждане'' също отказаха да се регистрират. Липсата на кворум провали и това заседание. В късния следобед обаче ''некоалицията'' изчисти спорни моменти и в проектобюджета за следващата година, и постигнаха компромис - вносът на руски петрол да спре на 1 март. Това беше ясен знак, че кабинетът ''Денков-Габриел'' ще преодолее и втория вот на недоверие.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини