Извършена е първата в света трансплантация на цяло око

Екип американски хирурзи извършва първата в света трансплантация на цяло око, което е голямо постижение в медицината, въпреки че все още не е известно дали мъжът някога ще прогледне през дареното око.

Революционната операция включва отстраняване на част от лицето и цялото ляво око – включително кръвоснабдяването му и оптичния нерв – на донор и присаждането им на работник от Арканзас, който оцелява след токов удар от 7200 волта през юни 2021 г.

46-годишният Арън Джеймс претърпя тежки наранявания, включително загуба на лявото си око, доминиращата му лява ръка над лакътя, носа и устните, предните зъби, областта на лявата буза и брадичката.

Той е насочен към медицинския център в Ню Йорк - NYU Langone Health - водещ за лицеви трансплантации, който извършва процедурата на 27 май.

Трансплантирането на цяло око отдавна е „свещения граал“ на медицинската наука и въпреки че изследователите са постигнали известен успех при животни – където са възстановили частично зрението – никога досега не е било извършвано при жив човек.

Това е петата трансплантация на лице за Едуардо Родригес (Eduardo Rodriguez), който ръководи операцията.

„Успяхме да съкратим времето, откакто започнах през 2012 г., от 36 часа до сега 21“, разказва Родригес, добавяйки, че трансплантациите на лице вече не са експериментална процедура и трябва да се приемат като „стандартна грижа“ в някои случаи на тежко обезобразяване.

Трансплантираното ляво око изглежда здраво, с добро кръвоснабдяване, поддържа налягането си и генерира електрически сигнал, въпреки че Джеймс все още не може да вижда, но лекарите се надяват да прогледне.

Екипът на NYU Langone съобщава, че е използвал стволови клетки, получени от костен мозък, за да стимулира възстановяването на нервите.

​Постигането на целта за възстановяване на зрението може да включва прилагането на други авангардни подходи, включително генна терапия за използване на присъщата способност на зрителния нерв да се възстановявва; използване на устройство, наречено нервна обвивка, за защита на тъканта; или използване на устройства, които улавят сигнали и заобикалят увредения път.

„Ние постигаме голям напредък в леченията за стимулиране на регенерацията на зрителния нерв, която може да придружава трансплантацията на око“, коментира за AFP Джефри Голдбърг ( Jeffrey Goldberg), който ръководи подобни изследвания в Очния институт Байърс към Станфордския университет.

„Тези допълнителни терапии ще позволят на окото на донора значително да се свърже с мозъка и да възстанови важната зрителна функция на слепи пациенти изцяло."

Източник: World's First Entire Eye Transplant Declared a Medical Breakthrough, ISSAM AHMED, AFP

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини