Голяма награда за онзи, който докаже, че в България може да се пребори корупцията. Има ли кандидати?

Да поговорим за корупцията. Добре, да поговорим. „Борбата с корупцията вече не е само борба за спестяване на публични средства, а вече започна да се превръща и в борба за запазване на демокрацията. Значението и ролята на борбата с корупцията придоби нови по-глобални измерения." Думите са на министър-председателя акад. Николай Денков след среща между него, европейският главен прокурор Лаура Кьовеши и Мария Габриел.

Веднага след това до медиите достигна: „България може да бъде разглеждана като „Дисниленд“ на антикорупционните усилия и политики. Научените уроци са обратното на постижения“. Това словосъчетание е на Христо Иванов от ПП-ДБ, по време на форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“, организиран от Центъра за изследване на демокрацията в София.

Извинявам се, но дали тези две изказвания ще впечатлят някого?  

Бившият премиер на Великобритания Маргарет Тачър казва: „Научих ценен урок: за минимална политическа изгода, човек може да получи огромен политически позор“.

Силна фраза, но за български политици не важи.

Сигурен съм, че Николай Денков и Христо Иванов искрено желаят да водят битка с корупцията. Но и двамата знаят, че няма как да стане това. Защото са партньори, макар и по принуда, с Бойко Борисов и ГЕРБ, които са символ на корупцията от години, но досега са недосегаеми за закона.


Борисов отдавна трябваше да е без имунитет и да обяснява в съда как и защо реализира съмнителния проект, известен като Турски/Руски/Балкански поток, струващ на българските данъкоплатци 3 млрд лева. Строили са го руски и беларуски фирми, а въоръжени бойци от ЧВК „Вагнер“ са охранявали обектите. Въпросният газопровод бе част от плана на Путин да се заобиколи Украйна за транзитиране на газ към Европа и да осъществи военната агресия на 24.02.2022 г. срещу Киев. Да, в този проект има много корупция, заради която загиват стотици хиляди, биват сривани села и градове, насилвани жени и деца, военните престъпления са безброй.

Никой обаче не закача Борисов и съответните министри от неговия кабинет, съпричастни към изпълнението на путиновото желание.

И като говорим за корупция, нека припомня, че през май 2016 г. като премиер Бойко Борисов участва в среща на върха в Лондон, на която подписва Меморандум, с който корупцията се приравнява по бруталност и щети към тероризма. „Ние вече сме направили много в това отношение и в Лондон това ни го признаха“, - хвали се Борисов пред български журналисти. Казва още: „Ще се борим срещу корупцията, както и срещу тероризма, защото са едно и също“. Дори се хвали публично, че „нашата Комисия за конфискация (КПКОНПИ) е извършила конфискация за над 1 млрд. евро, което е най-голямата конфискация в световен мащаб“.

Чиста лъжа!

Борисовото управление остави трагично наследство:

- Първи по смъртност в Европа и света!
- Първи по заболеваемост.
- Последни в Европа и на опашката в света по качество на здравеопазването - класация на Блумбърг. На 48-мо място от 55 държави, в анкета на СЗО от 2020 г.
- при най-ниски доходи на населението и заплати в ЕС България е на 1-во място по доплащане на медицински услуги от гражданите около 47%! За сравнение в Швеция 3%, Германия 3,2%, Латвия 4,6% и пр.
- Най-ниска продължителност на живот в ЕС - 74,9 г. В Испания - 83,5 г., Италия - 83,4 г. и т.н.
- Последни по жизнен стандарт в Европа. При среден коефициент за континента 45,6%, България е със 7%
- От години първо място по корупция в ЕС.
- Отсъствие на върховенство на закона.
- Първи по неграмотност в ЕС - 40% от българските младежи са функционално неграмотни.
- Последни по чужди инвестиции; българските компании изостават в инвестиционната си дейност.

Списъкът е дълъг и тъжен.

Лошо управление, корупция, злоупотреби, неработеща правна система – предимно прокуратурата, използване на институциите като бухалки срещу неудобни на властта хора, организации и медии.

И точно този човек всеки ден извива ръцете на своите партньори с всякакви претенции и заплахи, че ще разтури кабинета. Сякаш му е бащиния – не е важно какво мислят българите, а също и партньорите ни в ЕС и НАТО.

Преди два дни стана ясно, че премиерът на Португалия Антонио Коща е подал оставка заради корупционен скандал. Той призна, че са обискирани няколко правителствени сгради и са арестувани най-малко петима души, сред които и шефът на премиерската канцелария.

Пробвайте да посегнете на бившия премиер Борисов и някои негови министри и авери в грандиозни обществени поръчки и проекти, финансирани от бюджета – ще се вдигне вой до небесата. Същите ще организират бдения пред къщата в Банкя, ще докарат с рейсове фенове и пр.

Истината е, че на далаверите от борисовото управление би завидял и кланът Гамбино в Ню Йорк и неговата мрежа в Сицилия, който бе атакуван преди дни от американските и италианските специални служби.

У нас ДАНС е заета с по-важни неща, като активното мероприятие срещу машинното гласуване, а министърът на електронното управление „плаче на рамото“ на депутати, че бил заплашван и след това се крие като мишок и дори отказва да обясни на своя пряк началник – министър-председателя Денков, за какво става дума.

За да има поне зачатък на борба с корупцията трябва да бъде променена системата от институции и тяхното функциониране. Горните примери доказват това. Има два модела на управление: един, който управлява обществото, и друг, който служи на обществото. В България имаме общество, което се управлява от държавата. При такова положение борба с корупцията не може да има. Освен това в българия съществува феномена, голяма част от гражданите да подкрепят корупцията.

Това също трябва да тежи на съвестта на Борисов и неговото управление, ако имат съвест въобще, защото с поведението си развратиха българите и сринаха и последните ценности, в които вярваха хората. Българинът вижда с очите си, че може да се крадат милиони и милиарди брутално, без да има последствия за крадците. Оттам и масовият стреме към постове в държавата и политиката.

Няма оптимизъм по темата за борба с корупцията. Ръководството на КПКОНПИ е същото, което беше и при Сотир Цацаров и Пламен Георгиев. ДАНС продължава да се държи като пробита от лобита и интереси, а председателят отказва да подаде оставка, въпреки настояването на премиера Денков, защото се е клел във вярност на президента Радев, който го е назначил. Това и в Сомалия го няма, честно…

Няма родна институция, която да се опитва поне, да се противопостави на корупцията.

Премиерът Денков прави и едно много тъжно признание, че все още търсим своите герои в борбата с корупцията, каквито са италианския съдия Фалконе и европрокурорът Кьовеши. Вярно е, но имаме Гешев, който е три пъти носител на наградата на името на Джовани Фалконе, което е световен рекорд по дебилщина и перверзност.  

Мога спокойно да обява солидна парична награда за онзи, който докаже, че в България може да започне реална война с корупцията. Бъдете сигурни, че няма да се наложи да я плащам…

 

Източник: frognews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини