Първите 5 свръхдетайлни снимки на космоса, направени от Евклид

    Представени са първите пълноцветни изображения на космоса от космическия телескоп "Евклид" на Европейската космическа агенция ESA. Никога досега телескоп не е успявал да направи толкова контрастни астрономически изображения на толкова голяма част от небето и толкова далеч в дълбоката вселена. Петте изображения илюстрират пълния потенциал на "Евклид". Те показват, че телескопът е готов да създаде най-изчерпателната 3D карта на Вселената досега и да допринесе за редица неразгадани космически пъзели.

    "Евклид", известен още като "детектива на тъмната вселена", е натоварен със задачата да проучи как тъмната материя и тъмната енергия са оформили нашата вселена да изглежда така, както изглежда днес. 95% от нашия космос изглежда се състои от мистериозни и все още неразбрани "тъмни" съставки, чието присъствие причинява само много фини промени във външния вид на обектите, които можем да видим.

    За да разкрие "тъмното" влияние върху видимата вселена, "Евклид" ще наблюдава формите, разстоянията и скоростите на милиарди галактики, отдалечени до 10 милиарда светлинни години, през следващите шест години. Това ще създаде най-голямата космическа 3D карта, създавана някога. "Евклид" може да направи забележително детайлно изображение на безпрецедентно голяма част от небето в един кадър както във видима, така и в инфрачервена светлина.

    Публикуваните на 7 ноември изображения показват тези специални възможности: от ярки звезди до бледи галактики. Те показват обектите в тяхната цялост, като същевременно остават изключително ясни дори при далечни галактики.

    Учените за проекта "Евклид"

    "Тъмната материя държи галактиките заедно и ги кара да се въртят по-бързо, отколкото само видимата материя може да обясни. Тъмната енергия задвижва ускоряващото се разширяване на Вселената. "Евклид" ще позволи на космолозите да изучават тези тъмни мистерии заедно за първи път", обяснява научният ръководител ESA Карол Мандел. ""Евклид" ще осигури скок напред в разбирането ни за космоса като цяло и тези красиви изображения на "Евклид" показват, че мисията е готова да помогне да се отговори на една от най-големите мистерии на съвременната физика."

    "Никога не сме виждали толкова големи астрономически изображения с толкова много детайли. Те са дори по-красиви и по-отчетливи, отколкото можехме да се надяваме, показвайки ни много невиждани досега характеристики в известни региони на близката вселена. Сега сме готови да наблюдаваме милиарди галактики и да изучаваме тяхната еволюция през космическото време", разказва ученият от проекта "Евклид" Рене Лаурейс.

    "Публикуваните днес изображения са впечатляващи, но са само началото: очаквам с нетърпение "Евклид" наистина да се захване за работа и сме любопитни да видим какво ще разкрият наблюденията през следващите години за нашата галактика Млечен път и други галактики в нашия космически квартал."

    "Нашите високи изисквания към този телескоп се изплатиха: фактът, че тези изображения са толкова детайлни, се дължи на специален оптичен дизайн, перфектна изработка и сглобяване на телескопа и инструментите и изключително прецизно насочване и контрол на температурата", добавя мениджърът на проекта "Евклид" Джузепе Рака. 

    "Бих искал да поздравя и да благодаря на всички, които участваха в реализирането на тази амбициозна мисия. Първите изображения, заснети от "Евклид", са вдъхновяващи и ни напомнят защо е важно да отидем в космоса, за да научим за мистериите на Вселената", заключава генералният директор на ESA Йозеф Ашбахер.

    Описания на петте изображения на "Евклид"

    - Kлъстер Персей

    Това изображение на "Евклид" е революция в астрономията. Снимката показва 1000 галактики, принадлежащи към клъстера Персей, и повече от 100 000 галактики по-отдалечени на заден план. Много от тези слаби галактики преди са били неоткриваеми. Някои са толкова далече, че светлината им е пътувала 10 милиарда години, за да достигне до нас. Като картографират разпределението и формите на тези галактики, космолозите могат да научат повече за това как тъмната материя е оформила Вселената, която виждаме днес.

    За първи път толкова много галактики на Персей са заснети толкова подробно. Персей е една от най-масивните известни структури във Вселената и се намира "само" на 240 милиона светлинни години от Земята. Астрономите са показали, че галактическите купове като Персей биха могли да се образуват само ако във Вселената присъства тъмна материя. "Евклид" ще наблюдава множество клъстери от галактики като Персей през цялото космическо време, разкривайки "тъмния" елемент, който ги държи заедно.

    - Спирална галактика IC 342

    "Евклид" ще направи изображения на милиарди галактики и ще разкрие безпрецедентното влияние, което тъмната материя и тъмната енергия имат върху тях. Следователно е подходящо една от първите галактики, наблюдавани от "Евклид", да е наречена Скритата галактика, известна още като IC 342 или Колдуел 5. Благодарение на инфрачервеното си зрение "Евклид" вече е открил важна информация за звездите в тази галактика, която се намира на нашият Млечен път.

    - Неправилна галактика NGC 6822 (галактика Барнард)

    За да създаде 3D карта на Вселената, "Евклид" ще наблюдава светлината от галактики на разстояние до 10 милиарда светлинни години. Повечето галактики в ранната вселена не изглеждат като типична спирала, а са неправилни и малки. Те са градивните елементи за по-големи галактики като нашата и все още можем да намерим някои от тези галактики относително близо до Земята. Първата неправилна галактика джудже, наблюдавана от "Евклид", се нарича NGC 6822 и се намира наблизо, само на 1,6 милиона светлинни години.


     

    - Кълбовиден звезден куп NGC 6397

    Това блестящо изображение показва изгледа на "Евклид" към кълбовиден звезден куп, наречен NGC 6397. Това е вторият най-близък кълбовиден куп до Земята, на около 7800 светлинни години. Кълбовидните купове са колекции от стотици хиляди звезди, които се държат заедно от гравитацията. Понастоящем никой друг телескоп освен "Евклид" не може да наблюдава голям кълбовиден куп наведнъж и да различи толкова много звезди в купа едновременно. Тези бледи звезди предоставят информация за историята на Млечния път и тъмната материя.

    - Мъглявината Конска глава

    "Евклид" показва панорамен и подробен изглед на мъглявината Конска глава, известна още като Барнард 33 и част от съзвездието Орион. При наблюдението на "Евклид" върху тази звездна детска градина учените се надяват да намерят много бледи, много млади и невиждани досега планети с масата на Юпитер, както и млади кафяви джуджета и малки звезди.

    - Нови открития

    Първият възглед на "Евклид" за космоса е не само красив, но и изключително ценен за научната общност. Изображенията показват, че телескопът и инструментите работят изключително добре и че астрономите могат да използват "Евклид", за да изучават разпределението на материята във Вселената и нейната еволюция в най-големите мащаби. Комбинирането на много наблюдения с това качество, покриващи големи области от небето, ще разкрие тъмните и скрити части на космоса. Всяко отделно изображение съдържа изобилие от нова информация за близката вселена.

    През следващите месеци учените от проекта "Евклид" ще анализират тези изображения и ще публикуват поредица от научни статии в списание Astronomy & Astrophysics, заедно със статии за научните цели на мисията "Евклид" и ефективността на инструмента. Изображенията няма да са фокусирани амо към царството на тъмната материя и тъмната енергия. Те също така показват как "Евклид" ще предостави богата информация за физиката на отделните звезди и галактики.

    - Рутинни наблюдения

    "Евклид" беше изстрелян до точката на Лагранж 2 в системата Слънце-Земя на ракета SpaceX Falcon 9 на 1 юли 2023 г. от базата на космическите сили Кейп Канаверал във Флорида, САЩ.

    В месеците след старта учени и инженери бяха заети с интензивна фаза на тестване и калибриране на научните инструменти на "Евклид". Сега екипът работи върху финалната фина настройка на телескопа, преди да започнат рутинните научни наблюдения в началото на 2024 г.

    След шест години "Евклид" ще картографира една трета от небето с безпрецедентна точност и чувствителност. С напредването на мисията базата данни на "Евклид" ще бъде публикувана веднъж годишно и ще бъде достъпна за световната научна общност чрез архивите на астрономическите науки, хоствани в Европейския център за космическа астрономия на ESA в Испания.

    Източник: offnews

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини