Лео Меси отново е над всички във футбола

Вчера, 30 октомври, в Париж се проведе церемонията по връчването на Златната топка, която отличава най-добрия футболист през последната година.

Още при обявяването на номинираните беше ясно, че тази година основните конкуренти ще бъдат двама - Ерлинг Холанд и Лео Меси. Разбира се, по-големите шансове се даваха на аржентинеца заради спечелването на световното първенство в края на 2022 г.

И така се оказа - Лео Меси спечели своята осма Златна топка, след предишните седем през 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 и за последно през 2021 г. По този начин Меси е недостижим на върха по брой спечелени златни топки. На второ място остава Кристиано Роналдо с пет, а след него са Мишел Платини, Йохан Кройф и Марко ван Бастен с по три.

Това означава, че освен Роналдо, няма нито един действащ футболист, който дори да е близо до постижението на Лео Меси.

При жените Златната топка бе връчена на Айтана Бонмати, но това също бе очаквано, след като тя успя да помогне на Испания да спечели Световното първенство по футбол за жени това лято.

Испанката бе в основата и на успеха на Барселона в Шампионската лига и в първенството на Испания. Това означава, че тя печели за трети пореден път, след като предните две години то бе връчено на Алексия Путеяс. След Айтана Бонмати остана Сам Кър и Салма Паралуело.

Наградата за най-добър футболист под 21 години отиде също очаквано при Джуд Белингам. За най-добър вратар бе провъзгласен Емилиано Мартинес - заради заслугите си за спечелването на Мондиал 2022 от Аржентина. А за най-много попадения отличен бе Ерлинг Холанд.

За отбор на годината бе избран този на Манчестър Сити, защото успя да спечели требъл. При жените пък това бе Барселона.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини