Велина Недева: Мечтая приятелите ми да се върнат в Хасково, не защото нямат друг избор, а защото тук намират място за развитие

Инж. Велина Недева е кандидат за общински съветник от Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“, която се явява на местните избори с номер 66 в интегралната бюлетина. Тя е под номер 30 в кандидатската листа.

Има висше образование инженер-химик и магистърска степен по специалността Публични финанси.

Развива частен бизнес в сферата на търговията. Държи на лоялните отношения в екипа, с които работи, защото го възприема като семейство. В своя дом -Хасково иска да вижда усмихнати, спокойни, обнадеждени и целеустремени хора. Стреми се да подкрепя развитието на младите таланти и да ги стимулира да се развиват в своя град.


 

Г-жо Недева, представете се с няколко думи. Нетрадиционно начало на интервю, но като жена, за която думите не са средство за разхищение, а е характерно действието, това начало ще ви подхожда.

Така, е. Предпочитам да изразходвам енергия в посока действие, защото виждаме че празните думи и лозунги не са ефективни.

А с няколко думи за себе си бих казала, че моят роден град е Хасково, тук съм родена и израснала, тук порастват и моите две деца.

Завършила съм Природо-математическата гимназия в града. Випуск 1991, с принадлежността към който много се гордея.

Вие сте пример за успешен предприемач. Имате ценен опит в създаването и ръководенето на екип, какъв трябва да е тимът на местния законодателен орган? Не сте била досега в местната власт, но как изглежда бъдещия Общински съвет във Вашите представи?

За мен Общинския съвет е мястото, на което се задава посоката и темпа на растеж на града. Там трябва да има само хора, решили да работят за развитието и успеха на своя град, стремящи се да изкоренят порочните практики и които осъзнават ясно, че от тях зависи съдбата на всички, избрали да живеят в своето Хасково.

Усещам хората, които са около мен, че милеят за този град и всеки има поне една малка причина, която го е задържала тук. Нещо, заради което не си е “събрал куфарите”. Всички ние, които все още не сме избягали, сме мотивирани и искаме да направим Хасково по-хубаво място отколкото е в момента. Имам дори по-смели мечти. Мечтая нашите приятели, които вече по една или друга причина сме изпратили нанякъде по света, да се върнат тук. И не защото са нямали избор, а защото тук е станало по-хубаво. Намираме се на толкова красиво място, природата ни е дала много. Трябва да го използваме. Хасково е от малкото градове, в които на няколко минутки от центъра можеш да се полюбуваш на  красива гледка. Толкова много квартали също са облагодетелствани с природни паркове в близост. 

Получавате сериозна подкрепа от хората в  социалните мрежи за тази кампания. Пожелават Ви успех, защото казват, че сте „честен човек“ и Ви подкрепят за влизането Ви в Общински съвет, казват, че “градът ни има нужда от хора като вас“. Но как Вие реагирате, как отговаряте на това споделено доверие?

Поемам го с цялата отговорност, която носи. Осъзнавам ясно с какво се нагърбвам и колко много ще се очаква от мен. Като човек работил единствено в частния сектор, съм свикнала да нося отговорност за действията си. Научила съм се, че е важно и да насърчавам към активност колегите си и да оценявам усилията, които полагат. Да търся и да намирам съмишленици, с които заедно да си поставяме цели и да ги постигаме. Знам колко е важна работата в екип, колко са ценни идеите, които се раждат при съвместна работа. И колко наслада носи успехът, когато е споделен.

От години със съпруга си подкрепяте развитието на културата и младите таланти в Хасково. В настоящата кампания отново посланията Ви в голямата си част са свързани с това, защо е толкова важно за вас да изграждаме нов културен облик с нови възможности в нашия град?

Да, от години сме приели това за своя кауза и ще продължаваме да го правим, независимо от това дали сме в политиката. Искаме децата в Хасково с различни таланти да имат къде да ги развиват и да работят в среда, която има помага да надграждат. Да имат възможност  да създават спомени за детството си, към които после с удоволствие да се връщат. Така, както аз с умиление се връщам към времето, в което бях дете, към годините, които съм прекарала в Детски танцов ансамбъл “Южняче” и винаги усмихнатия и слънчев ръководител Васко Димов. Имала съм възможността и да пея във вокална група “Пейте с нас” към училище “Климент Охридски” с ръководител Миглена Стоянова. Това е училището, в  което съм учила от 1-ви до 6-ти клас. Тези хора са мой пример и аз следвам уроците им и до днес.

Така че децата трябва да имат възможност да избират сред различни занимания, за да намерят своя талант.

Какво считате, че трябва да се промени, за да остават младите хора в Хасково, възможностите да продължат образованието си тук са безспорна крачка към това. Но какво още?

Темата за образованието е обширна и дълбока. Аз не съм специалист в тази област, но като родител и активен гражданин имам достатъчно впечатления. Смятам, че има много за надграждане в тази посока. Това е един процес, в който е нужно да са въвлечени и учители, и родители, ни е от бизнеса и задължително местната власт. Сложен се оказва и въпросът с откриване на така желания от много хора университет в града. Важна стъпка е обаче да се осигури среда за реализация на тези млади хора, които са завършили университети и искат да върнат тук заради многото предимства, които по-малкия град осигурява. Да създадат семейства тук и да отгледат децата си, да бъдат по-близо до родителите си.

Съпругът Ви Веселин Недев е депутат във втори парламент от листата на „Продължаваме Промяната“ от Хасково, сега Вие сте в листата, но като кандидат за общински съветник и това със сигурност е възможност да получавате „неудобни“ за личната си мотивация, как ще отговорите на тях?

Да, този въпрос ми беше зададен, но незнайно защо в контекста на Кумгейт, с което пък аз не виждам нищо общо. Хората, които се интересуват и си спомнят този казус биха се съгласили с мен.

А моето лично виждане е, че и двете позиции се заемат след пряк избор, никой не те назначава на тях. Ако заслужиш доверието на хората можеш да ги заемаш.

Слоганът на настоящата предизборна кампания на „ПП-ДБ“ е „За нашия дом, за нашата улица за нашия град“, какво Вие лично влагате в това?

За мен лично слоганът носи посланието, че сме отговорни така,  както за собствения си дом, да се погрижим и за нашата улица, и за нашия град. Присъщо ни е да се грижим за нашите домове, но до входната врата не се изчерпва пространството, което обитаваме.

Кампанията на „Продължаваме промяната-ДБ“ започна с инициативата „Написаното остава“. В нея хората на Хасково направиха завещание с написаните думи за настоящето и как виждат бъдещето на град. Госпожо, Недева, кои са вашите думи за Хасково, които искате да видите реализиране, които да останат?

Вяра, светлина, надежда, обич, семейство.


 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Още новини

Последни новини