ЦИК ликвидира машинното гласуване: На изборите ще гласуваме само с хартиени бюлетини

Машинното гласуване бе отменено с гласовете на хартиената коалиция в ЦИК. Само на хартия гласуваме и на балотажа

На изборите в неделя, както и на балонажа идната седмица ще се гласува само с хартиени бюлетини, реши Централната избирателна комисия (ЦИК) преди минути.

Проектът на решение бе внесен след прекъсване на заседанието от Емил Войнов, квота на БСП в комисията. Той предложи машинното гласуване да отпадне за местните избори и се аргументира с постъпило съобщение от Министерството на електронното управление, в което се посочва, че процесът по сертифициране на машините не е завършен.

Решението бе взето с 12 гласа "за" и 2 "против" - Любомир Георгиев и Цветозар Томов - квота на ДБ. Така хартиената коалиция в ЦИК, към която окончателно се причисли и квотата на ИТН и "Изправи се! Ние идваме!", окончателно ликвидира машинното гласуване.

"ЦИК не се оказа арбитър на изборния процес, а институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори. Това е нещо, което не мога да приема", заяви в обяснение на отрицателен вот Цветлозар Томов.

Той определи решението на комисията като "срамно" и добави, че то се базира на текст на ДАНС, който е определен като "справка". По думите му тя има входящ номер, но не е била достъпна за членовете на ЦИК.

Томов изтъкна, че нищо не налагало да се взима такова решение и за балотажа, но въпреки това такова се взело в разрез с правилата на комисията. Той поиска да се даде срок на Министерството на електронното управление до 22 ч. тази вечер, за да се получат документи относно удостоверяването на машините за гласуване, но предложението му не бе уважено.

"Не намирам никакво основание да се вземе такова решение от ЦИК днес. Жалко", коментира Любомир Георгиев.

На свой ред председателката на комисията Камелия Нейкова, квота на ИТН, заяви, че тя е привърженик на машинното гласуване, но по-важно било да бъде гарантирано доверието в изборите и затова решението на ЦИК било тежко за взимане.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини