Здравният министър отговаря на въпроси на депутати за електронните рецепти

Парламентарната комисия по здравеопазване изслушва здравния министър проф. Христо Хинков за проблемите при въвеждането на електронните рецепти за антибиотици.

Обмислят се два варианта за решаване на проблема с рецептите, изписвани от спешна помощ – хартиена рецепта или електронен подпис за екипите, каза проф. Хинков. Единият вариант е да преработим наредбата и да разрешим само спешните екипи да могат да изписват хартиени рецепти, а другият вариант е всички спешни екипи да бъдат снабдени с електронен подпис, посочи министър Хинков. По думите му това се налага, тъй като при домашни посещения не всички спешни екипи могат да изпишат електронна рецепта. Според него промяната ще изисква месец.

Може да се използват съкратени срокове, в които да се направят промените в наредбата и те могат да са факт в рамките на един ден или на една седмица, каза проф. Костадин Ангелов, председател на комисията.

На изслушването са министърът на здравеопазването, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД заради възникнали проблеми при въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и за медикаменти за лечение на захарен диабет. В залата присъства и управителят на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, ръководствата на съсловните организации на лекарите, на фармацевтите и на професионалистите по здравни грижи, омбудсманът, представители на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, представители на пациентски организации.

Правилото за задължителните електронни рецепти беше въведено от началото на миналата седмица, а идеята е да се избегне злоупотребата с тези лекарства, както и да се намали липсата на някои от тях на пазара.

Една трета от електронните рецепти обаче не са били изпълнени.

Напрежението около задължителните електронни рецепти за антибиотици и лекарства срещу диабет ескалира в тежки взаимни обвинения между лекари и фармацевти за търговски зависимости и опити за диктат. Междувременно проблемите с изписването и покупката на лекарства продължават, а много пациенти са принудени да търсят варианти да заобиколят изискванията, за да получат нужните им медикаменти.

Издаването на новите рецепти изисква от лекарите да притежават електронен подпис, с който да се идентифицират в Националната здравноинформационна система. Това отдавна е задължително условие за медиците, които работят по договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), но не за всички практикуващи. Подобно изискване няма и за медиците в Спешната помощ, например, които също изписват лекарства.

Досега с е-рецепти се изписваха медикаментите, плащани от здравната каса, и затова получаването на повечето от антидиабетните продукти продължи гладко. Истинската промяна настъпи в изискванията към антибиотиците.

Според лекарите основната причина за настъпилия хаос е липсата на синхронизация между лекарските и аптечните софтуери, които минават през здравноинформационната система. "Разминаването в данните е било толкова драстично, че понякога дори не се разбирало кой е предписаният антибиотик", заяви във вторник (17 октомври) председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Според фармацевтите обаче не те, а лекарите не са били подготвени за въвеждането на задължителната електронна рецепта. В позиция, публикувана на сайта им, от фармацевтичния съюз заявиха, че няма да реагират на "внушения, обиди и нападки". Допълниха, че са готови на диалог, за да се отстранят техническите проблеми при някои софтуери, но възразяват срещу връщане към "хибридния модел", защото с въведените промени се затяга контролът.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини