БЛС: От издадени над 60 000 електронни рецепти само за половината има данни в системата

От издадени над 60 000 електронни рецепти за по-малко от 4 дни са анулирани 5000. В Националната здравно-информационна система (НЗИС) има данни за попълнено пациентско досие за около 30 000 рецепти. Това гласи позиция на Българския лекарски съюз, изпратена до медиите.

Повод за тяхната реакция е рязкото прехвърляне изцяло на електронни рецепти и затрудненията от бързата промяна от хартиен на електронен носител. От лекарската организация определят ситуацията като хаос, защото дигитализацията не е само електронната рецепта, а цялата база данни на пациентите.

От съсловната организация твърдят, че над 2/3 от лекарите в България са дискриминирани, защото не могат да изписват електронни рецепти. Това включва и медиците от Спешна помощ.

„Огромен брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени рецепти с настояване за промяна на терапията и то под натиск. Сред причините за връщане са: липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на лекарствата и др”, се казва в позицията на БЛС. Според тях фармацевтите упражняват натиск за промяна на терапията на пациента.

От БЛС се обявяват в подкрепа на дигитализацията, включително и въвеждането на електронната рецепта, но предлагат това да стане постепенно. Съсловната организация описва стъпките, по които да стане преминаването към цифрово здравеопазване.

  • За решаване на проблема с дискриминацията на лекарите: въвеждане на паралелно използване на хартиена и електронна рецепта за определен период от време. През този период хартиената рецепта задължително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след изпълнението й, подписана от пациента, с цел пълнота на досието на пациента и гарантиране на контрола при отпускане. Право на всеки лекар и неговият пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.
  • За да не се лутат пациентите и да не бъдат връщани при лекарите: Максимално бързо въвеждане на достъпен, дигитален регистър на всички медикаменти, разпространявани на територията на Р България с отчитане в реално време на тяхната наличност в аптечната мрежа.
  • Създаване на дигитално (интерактивно) приложение за пациентите, което да предоставя информация за наличностите на медикаментите в аптеките.
  • Строго спазване на Чл. 34. от Наредба № 4 за Условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, така че осигуряването на лекарството, ако е със забавена дата, да се вписва дори и часа, в който е доставено да се отразява върху рецептата.
  • Законови промени с цел повишаване на контрола при отпускане на медикаменти, както и гарантиране на правото на информираност на пациента за най-евтината алтернатива за лечение още на територията на лекарския кабинет.

От БЛС припомнят, че може да защитят правата на своите пациенти и лекари с протест или по съдебен път.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини