Британският премиер Риши Сунак пристигна в Тел Авив

Самолетът на британския премиер Риши Сунак кацна днес в Тел Авив, съобщи радиото на израелската армия.

Информацията бе потвърдена и от очевидец на агенция Ройтерс.

Британският лидер пристига в Израел, за да поднесе съболезнованията си на израелския премиер Бенямин Нетаняху във връзка с атаката на бойците от палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври.

Очаква се Сунак и Нетаняху да обсъдят войната в ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.

Британският министър-председател Риши Сунак ще се срещне с колегата си Бенямин Нетаняху и президента Ицхак Херцог, след което ще посети и други регионални столици, съобщи канцеларията му, цитирана от Ройтерс.

Сунак ще поднесе съболезнованията си за загубените животи в Израел и Газа в резултат на нападението на 7 октомври срещу Израел, извършено от бойци на палестинското движение "Хамас", посочиха от "Даунинг стрийт"..

"Всяка смърт на мирен гражданин е трагедия. Твърде много животи бяха загубени след ужасния терористичен акт, извършен от "Хамас", заяви Сунак в навечерието на визитата.

По думите му взривът от вторник в болница в Газа, причинил смъртта на стотици палестинци, трябва да послужи като "вододелен момент за лидерите от региона и целия свят, след който те да се обединят за избягване на още по-опасно изостряне на конфликта".

Великобритания ще бъде "в челните редици на това усилие".

Сунак ще призове и да бъде отворен час по-скоро коридор, по който да бъде доставена хуманитарна помощ в Газа и по който блокираните в анклава британски граждани да могат да го напуснат.

Най-малко седем британци са убити, а поне девет са в неизвестност след нападението срещу Израел, каза вчера говорителят на Сунак.

Наред с визитата на премиера, в следващите три дни британският външен министър Джеймс Клевърли, който беше в Израел миналата седмица, ще посети Египет, Турция и Катар за обсъждане на конфликта и намиране на мирно решение, съобщи Лондон.

Великобритания посочи, че трите страни са "от съществено значение за международните усилия за запазване на регионалната стабилност, освобождаването на заложниците и осигуряването на хуманитарен достъп до Газа".

Клевърли ще се срещне с представители на висшето ръководство на тези държави, за да обсъди с тях начини за предотвратяване на разрастването на конфликта, спешната необходимост от отварянето на граничния пункт с Египет "Рафах" за достигането на хуманитарната помощ до нуждаещите се и освобождаването на заложниците от "Хамас", заяви Лондон.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини