Най-честите грешки при избора на телевизор

Телевизорите са едни от най-търсените продукти на пазара за потребителска електроника. Това не е евтина придобивка и се купува с идеята за по-дълго използване. Затова си струва да се подходи към избора на телевизор много внимателно.

Никой не е застрахован от грешки при покупката на един или друг продукт. Тук ще говорим за грешките, които можете да допуснете при избор на телевизор. Ето за какво да внимавате:

Грешка 1: Пестене от резолюция

Двата най-популярни формата за телевизори днес са Full HD (1920×1080 пиксела) и 4K (3840×2160). Преди няколко години 4K резолюцията беше прерогатив на моделите от премиум сегмента. Сега такива телевизори станаха много по-достъпни и дори можете да ги намерите в бюджетния сегмент.

Да, няма огромна разлика в качеството – и Full HD екраните също могат да възпроизвеждат прилична картина. Но като се има предвид сравнително малката разлика в цената, спестяването от резолюция не е много разумно. Освен това вече има много повече съдържание в 4K, дори ако говорим за гледане на обикновени видеоклипове в YouTube.

Грешка 2: Преследване на голям диагонал

По-голям диагонал на екрана – по-добро потапяне в картината. Това е така, но всичко си има разумни граници. Диагоналът трябва да бъде избран въз основа на разстоянието, на което ще седнете пред телевизора. Има универсална формула: разстоянието трябва да бъде 1,5-2 пъти по-голямо от диагонала на екрана. Например, ако вашият диван (или друга зона за сядане) е на 2 метра (78 инча) от телевизора, тогава трябва да изберете диагонал в диапазона 39-52 инча, където 39 е нормата, а 52 е множко, но все пак в рамките на нормалния диапазон.

Грешка 3: Надплащане за кадрова честота

Оптималната честота за гледане на съдържание от телевизора е 60 Hz. Това е оптималната стойност, над и под която има доста модели на пазара. Плащането за повече (например 90 Hz или 120 Hz) има смисъл само за конзолни игри. Картината при тези херци е по-гладка и по-малко размазана, особено в динамични сцени.

Ако обаче не сте любители на състезателните шутъри, то 60 Hz ще са ви напълно достатъчни. Надплащането за повишена честота на опресняване може да надхвърли 10% от цената, така че в повечето случаи ще пропилеете парите си. Също така не препоръчваме да изберете телевизор с честота под 60 Hz.

Грешка 4: Избор по технология на екрана

Основната екранна технология на съвременните телевизори е LED. Тя обаче има и модификации – QLED и OLED. Мнозина са уверени, че OLED е най-добрият и безалтернативен вариант, въпреки високата цена.

OLED наистина може да осигури по-контрастна картина, поради наситеното черно, но си струва да се вземат предвид недостатъците на OLED екраните. Например, нискокачествените матрици в сравнително бюджетни модели са склонни към изгаряне. Те също не са в състояние да осигурят висока яркост. Предимството на такива дисплеи ще бъде усетено само от киноманите и само при подходящи условия (слабо осветление).

QLED не може да се похвали с такъв контраст, но създава отлична яркост. Ако гледате телевизия през деня при силна светлина, нейното отражение при всички случаи ще намали черния контраст, но цялостната картина ще изглежда много по-добре поради високата яркост.

Грешка 5: Не проверявате функционалността на дисплея

Мъртвите пиксели са нормални за телевизорите. Някои производители допускат в продажба устройства с такива пиксели, но ако не надвишават критичен брой. Освен това при висока разделителна способност и динамична картина те не се забелязват. Това обаче не означава, че трябва да плащате пълната цена за такъв телевизор. В допълнение към мъртвите пиксели, при проверката може да забележите лошо качество на градиенти или определени нюанси.

По-добре е незабавно да проверите телевизора, преди да го купите. За да направите това, трябва предварително да изтеглите няколко тестови изображения на флашка или телефон. Достатъчно е да ги покажете на екрана, както и да тествате настройките за яркост и контраст. При такъв подробен преглед шансът да пропуснете повреда и да закупите полудефектен телевизор е минимален.

Нека обобщим

Основната грешка при избора на телевизор е да търсите и да разчитате на характеристиките, които са ви препоръчали приятели или интернет потребители. Трябва да изберете телевизор само за себе си и за вашите случаи на употреба. Не пестете от разделителната способност, изберете диагонала според вашата стая и не забравяйте да проверите функционалността на дисплея преди покупка.

Източник: technews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини