Подателят на сигнала за овче сирене с краве мляко отрече да разпространява безпочвени твърдения

Сдружението "За достъпна и качествена храна" отрече да разпространява информация за "недоизяснени случаи" за овче сирене с краве кисело мляко, посочват в позиция до медиите от дружеството.

Поводът за реакцията е пресконференцията на млекопреработвателите и ръководни кадри на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), на която бяха оспорени резултатите от проверката на Комисията за защита на конкуренцията, инициирана след сигнал на сдружението.

За евентуално извършени нарушения от фирмите "Милки груп био" ЕАД (производител на продуктите "Саяна") и "Димитър Маджаров-2" ЕООД се заговори в края на септември. Според изнесените резултати от 10 проби само в една има наличие единствено на овче мляко.

На пресконференцията от Агенцията по храните посочиха, че са получили сигнал с приложени протоколи от анализ на 25 септември. Те обаче не били пълни. "Там имаше само основанието "открива се/не се открива", каза тогава зам. изпълнителният директор на БАБХ д-р Галя Викьова, цитирана от БТА.

Тя определи и като смущаващ факта, че продуктите са купени през юни, изследванията са направени през август, а резултатите са обявени през септември. Оттам коментират, че сигналът от 25 септември е подаден по указания ред, като са депозирани и протоколите от акредитирана германска лаборатория.

"Болшинството на приключили проверки на БАБХ, инициирани по наши сигнали, са завършвали с актове, издадени на нарушителите и/или предписания", посочват в позиция до медиите от "За достъпна и качествена храна". Такъв бил случаят и с предходен техен сигнал от 19 май 2023 г. по повод качеството на продукти "овче сирене".

От сдружението цитират информация от юни и септември т.г., предоставена от Агенцията по безопасност на храните на КЗК. В нея се посочва, че инспектори са взели четири проби овче сирене от търговската мрежа от произволно избрани партиди, произведени от посочените от сдружението млекопреработвателни предприятия.

"Разбираме, че БАБХ е упражнило правомощията си и вследствие на извършен контрол от страна на административния орган на две млекопреработвателни предприятия са издадени актове за налагане на административно-наказателни мерки по Закона за храните", посочват от сдружението.

"Считаме, че горното е абсолютно доказателство, че сигналите ни не са безпочвени, а напротив - притесненията ни се потвърждават от БАБХ", допълват още в позицията си. И коментират, че ще продължат да защитават правата на българските граждани, "колкото и силен да е натискът".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини