БАБХ: Протоколите от изследването на български овчи сирена и кашкавали са непълни

Млекопреработвателите определиха като "нелегитимни" резултатите от проверка на Комисията за защита на конкуренцията за евентуално извършени нарушения от фирмите "Милки Груп Био" ЕАД (производител на продуктите "Саяна") и "Димитър Маджаров - 2" ЕООД.

Само Агенцията по храните има право да оповестява резултати от проверка за качеството на хранителните продукти в търговската мрежа, всички останали резултати са нелегитимни и са опит да се дискредитира бранша.

Това коментираха пред журналисти представители на млекопреработвателни предприятия и на контролния орган, цитирани от БНР.

Проверката беше във връзка с производството и разпространението в търговската мрежа на овче сирене, което съдържа краве мляко, въпреки означението на етикета "овче сирене" и "100% овче мляко". Като според Комисията за защита на конкуренцията от 10 проби само в една има наличие единствено на овче мляко.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) получава сигнал с приложени протоколи от анализ на 25 септември. "Но тези протоколи не бяха пълни. Там имаше само основанието "открива се/не се открива", каза зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Галя Викьова, цитирана от БТА.

По думите ѝ смущаващ е фактът, че продуктите са купени през юни, изследванията направени през август, а резултатите обявени през септември.

Според изпълнителния директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински, Агенцията се информира за този случай от медиите. На среща са поканени председателя на сдружение "За достъпна и качествена храна" д-р Андрей Велчев, за да предостави материалите, протоколите и всичко, с което разполагат, с цел да се запознаят с тях в детайли. "Беше ни предоставена касова бележка от магазин за 30 закупени продукта", разказа Патарински, цитиран от БТА.

От Агенцията по храните съобщиха още, че са извършили проверка в млекопреработвателните предприятия, взели са проби по официален контрол, които изпращат днес в акредитирана лаборатория. Очаква се резултатите да са готови до края на месеца. Ако се окаже, че има наличие на мляко, различно от отбелязаното на етикета, ще бъдат предприети мерки по изтегляне на партидите, ще бъде преетикетирани и ще бъдат поставени отново предприятията на засилен контрол. Ако резултатите са добри, няма да има последствия за преработвателите.

"Качеството е издигнато в култ"

Според бранша изнасянето на такива резултати довело до спад в продажбата на продуктите. "Догодина те ще намалят или ще спрат изкупуването на овчето мляко, защото няма как да гарантират нулеви примеси. Това ще е много скъпа операция, която няма кой да я плати и къде да се калкулира", предупреди преработвателят Димитър Зоров, цитиран от общественото радио.

"Занимавам се с производство на млечни продукти от 40 години - 7 години в държавни предприятия и 33 години произвеждаме млечни продукти под марката "Димитър Маджаров", която е 100 процента българска семейна фирма с български капитал. В нашата фирма качеството е издигнато в култ, за първи път за всички тези години получаваме обвинение, че не работим качествени продукти", заяви Юлия Маджарова, управител на млекопреработвателно предприятие "Димитър Маджаров-2", цитирана от БТА.

По думите ѝ след проверките са затегнали още по-силно контрола върху 100-те български ферми, от които купуват сурово овче мляко. Ежедневно тестват за примеси суровото мляко на място при фермерите, както и на "входа" на своята мандра.

Албена Йорданова, маркетинг директор на другата засегната фирма - "Милки Груп Био", коментира, че в пространството се хвърлят "недоизяснени случаи", като това "уврежда имиджа на българския продукт",

След подадения сигнал двете компании са подложени на ежедневен мониторинг от БАБХ в продължение на 45 дни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини