Денков за ситуацията в Израел: Опасността да се разрази много по-голяма буря е сериозна

Трябва да следим много внимателно ситуацията, защото има потенциал за много сериозна ескалация. Това заяви пред журналисти в „Евксиноград“ премиерът Николай Денков, който коментира ситуацията в Държавата Израел и наложената пълна блокада на ивицата Газа. 

Денков подчерта, че държавата ни ще предложи хуманитарна помощ. 

„Опасността да се разрази много по-голяма буря е сериозна“, подчерта Денков. Той поздрави българските институции за реакцията и направените два полета с правителствения "Еърбъс" с български граждани на борда от Тел Авив.

Той заяви, че все още се събира информация за желаещи за полет от Израел. Когато се съберат достатъчно и е безопасно, такъв ще бъде осъществен.

"Хуманитарна помощ естествено ще предложим, трябва да видим дали можем да помогнем по отношение на болнична помощ, така както стана с хората от Нагорни Карабах. По отношение на техника, на военни възможности изобщо не сме обсъждали такива варианти. Тук конфликтът е на съвсем друго ниво, така че не обсъждаме в момента такъв вариант", посочи премиерът.

По отношение на политическата обстановка в страната и работата на правителството, Денков коментира:

"Ние всеки ден работим с мисълта, че колкото повече работа успеем да свършим, толкова по-добре. Затова работим интензивно, работим си по програмата, която сме представили. Вече от парламентарно представените групи зависи какъв ще бъде резултатът. Аз лично не очаквам проблеми, защото би била изключителна глупост от политическа гледна точка някой да не подкрепи правителството в този момент. Няма никаква причина то да бъде бламирано".

Денков отново заяви, че териториалните планове не могат да бъдат изтеглени.

"Защото ако бъдат изтеглени, приключва целият процес. Ние имаме срок за приемане на тери териториални планове, тяхното изтегляне означава България да се откаже доброволно от процедурата, в която тя получава подкрепа за осъществяване на съответния преход. Така че аз няма да изтегля плановете. Това, което съм предложил многократно е да се включат в обсъждания как да бъдат модифицирани плановете, защото ние сме в етапа, в който те все още могат да бъдат променяни, каза министър-председателят.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини