Кой печели от дестабилизация на Близкия изток?

Иран, терористите, може би и Русия. Така отговори на въпроса кой на световната сцена печели от дестабилизацията на Близкия изток Тал Шалев - журналист от Уаланюз и коментатор за Jerusalem post. С нея разговаря Тоня Димитрова, БНТ.

Трети ден война в Израел - станахме свидетели на наистина разтърсващи кадри - майки с няколкомесечни бебета се крият в бомбоубежища, други търсят дъщерите, терористи влязоха в домовете ви - продължава ли страхът?

Тал Шалев: Не сме се възстановили още от тази ужасна атака, защото тя все още продължава. Трета сутрин се будим със стрелба по границата, в израелските селища все още има терористи. Снощи имаше поредна атака с ракети, някои от тях стигнаха дори до централната част на страната. Да, имаше първоначален шок, но сраженията продължават трети ден - дори не знаем колко ужасна е ситуацията. Съобщава се за 700 жертви, но вероятно има много още, за които просто още не знаем. Една трагедия следва друга. Ще са ни необходими години, за да се възстановим. Травматизирани сме, още сме далеч дори от това да осмислим в каква ситуация се намираме.

Толкова много въпроси изникват след тази изненадваща атака - първите са защо сега и какво следва. Кои са приоритетите на израелската армия в този момент, говори се и за предстояща сухопътна атака?

Тал Шалев: Първата цел на израелското правителство е възстановяване на контрола върху южната граница. Десетки общности по границата са опустошени, но там все още има терористи и сме в първата фаза - установяване на контрол върху границата. Втората фаза ще бъде вероятно комбинация между сухопътна инвазия и въздушни атаки. Обикновено Израел избягва да нахлува по суша, защото е опасно да се водят сражения в градска среда. Този път е доста по-сложно, има огромна дилема - Хамас и Ислямски джихад твърдят, че имат най-малко 130 заложници в Газа, това означава, че при въздушна атака може да има израелски жертви. Повечето от отвлечените са млади хора, семейства, жени и това възпира израелската армия. Следващата фаза ще бъде драматична операция на армията вътре в Газа, а целта е да бъде унищожена цялата военна инфраструктура на Хамас, да бъдат убити между 20 и 30 хиляди бойци. Същевременно в следващите дни Израел ще помоли международната общност за помощ за справяне с тази човешка трагедия. За да спасим заложниците в Газа трябва да има международна и хуманитарна намеса.

Израел се фокусираше повече върху Западния бряг, а не Газа - защо това се случва точно сега? Има ли причина - знаем, че Израел издаде много разрешителни за хора от Газа да работят на израелска територия, това означаваше връщане на пари обратно в палестинските територии. Защо точно сега?

Тал Шалев: Имаше огромна изненада. Винаги сме били толкова горди с нашето разузнаване, с високите ни технологии, с киберзащитата ни. Но фактът, че разузнаването не знаеше за тази атака е една огромна трагична грешка. Вярно е, че израелското внимание беше насочено към Западния бряг, но това е защото Хамас го насочваше натам. Вярно е, че имаше няколко инциденти по южната граница, които биха били причини, а и Хамас искаше да има разрешителни за работа за повече палестинци. Но всичко това са дребни неща, в края на краищата тази атака е с магнитуд на военно престъпление - да нападнеш стотици цивилни, които живеят мирно. Няма как това да бъде рационализирано - просто Хамас са терористи, чудовища. Видяха възможност в настоящата ситуация - от месеци Израел е във вътрешни противоборства заради съдебната реформа и решиха да ни атакуват, когато сме слаби. И наистина се моля това да ни е най-слабият период, защото се страхуваме, че може Хизбула да се намеси на южния фронт, може да избухнат сражения на Западния бряг. Ако започнем битка на множество фронтове, това би било много опасно за съществуването на държавата Израел.

Каква е целта на Хамас с тази атака? Със сигурност те пожънаха успех, но не е ли този успех прекалено голям за тях?

Тал Шалев: Напълно съм съгласна, че успяха много повече, отколкото очакваха. Успяха да пречупят израелския дух. Но най-големият успех на Хамас е психологически - всички ние сме травматизирани и в шок. Има консенсус в Израел с международна легитимност да започне операция за разбиване на Хамас. Чуваме гласове дори за превземане отново на ивицата Газа, не мисля, че ще се стигне до там, но определено лидерите на Хамас ще платят цена. За съжаление цена ще платят и невинни палестински граждани.

Възможно ли е толкова прецизно планирана атака да бъде извършена самостоятелно от организацията, без подкрепа на фактори отвън. Иран вече отрича да е замесена, но така ли е?

Тал Шалев: Трябва да кажа, има постоянен дебат дали Техеран е дал заповедта или не. В края на краищата Хамас е прокси на Иран, дори там да не е имало иранско официално лице. Видяхме срещи в Ливан на лидерите на Ислямски джихад и Хамас с ирански официални лица. Как точно са замесени - може би просто са изпратили един киберспециалист. Трябва да кажем, че използваните от Хамас оръжия не са много нови, не е нещо, което да не сме виждали в миналото, което може да бъде изтълкувано като ненамеса на Иран, но кибервъзможностите, които направиха възможна подобна атака, предполагат иранско участие. И всичко това се случва на фона на едно наистина искрено усилие от страна на Израел заедно със Съединените щати да нормализира отношенията със Саудитска Арабия.

Може ли да кажем, че тази атака сложи край на този процес за постигане на мега сделка с Рияд?

Тал Шалев: Ако влезем в сериозна война, ще е много трудно да се водят преговори. Израел ще се фокусира сега върху сраженията, а не върху нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия, поне не в близко бъдеще. А за тази сделка има времеви краен срок - скоро започва предизборната кампания в Съединените щати и президентът Байдън ще се фокусира върху това.

Съединените щати преместиха самолетоносачи си в близост до Израел, палестинците поискаха извънредно заседание на Арабската лига, какъв е рискът този конфликт да прерасне в регионален и как Израел може да управлява този риск?

Тал Шалев: Това зависи основно от Хизбула, от това дали и друго прокси на Иран ще реши да атакува Израел, а основното прокси на Техеран е Хизбула. Ако Хизбула се намеси, това означава война в Ливан и регионален конфликт. Трябва да кажа, че американците вече пращат ракети и военноморски кораби, за да помогнат на Израел да предотврати намесата на други играчи в тази война.

Какво би накарало Хизбула да се намеси?

Тал Шалев: Хизбула е заплашила, че ако започне сухопътна атака в Газа, то те ще започнат да атакуват с ракети. Надявам се, че през следващите дни ще има предупреждения и към Хизбула. Израел трябва да си върне контрола върху Газа, нито една държава не трябва да бъде сплашвана от терористични организации. Дори заплахите на Хизбула са немислими и непоносими - Израел беше ударен и трябва да отвърне на удара и се надявам Хизбула и Иран да останат извън играта. Това зависи много от международния натиск, от международните гласове, които се чуват в Техеран, в Хизбула.

На световната сцена кой печели от дестабилизация в Близкия изток?

Тал Шалев: Иран и терористите. Това са единствените, може би и Русия. Близкия изток е като микрокосмос на света, за всеки има залог тук. Но накрая основните фактори, които дестабилизарат Близкия изток с техните прокси, независимо дали с в Газа, в Йемен, в Ливан - това са иранците, иранския режим. Тази атака е различно от всички останали в миналото. Преживяла съм няколко цикъла на терористична атаки - това е различно, това е опит да бъде заличен Израел.

От всичко, което казахте до тук - най-трудното предстои, Израел върви по тънък лед, за да си върне сигурността и същевременно да не се възпламени регионален конфликт. Очаквате ли следващите години да са тежки за вас израелците?

Тал Шалев: Живеем в ужасен регион, постоянно има насилие. Имали сме и тихи периоди, спокойствие между интифадите и терористичните вълни. Тази атака ще влезе в историята, защото е като събуждане за истината за Хамас, за Газа. Наистина се надявам от тази война да произлезе нещо добро, но знаем, че в Близкия изток е много трудно да има мир. Всеки път, когато се опитаме да постигнем мир екстремистите ни пречат. Хамас попречи на мирното споразумение от Осло, Хамас изстрелва ракети срещу Израел, макар да се изтеглихме от Газа през 2005-та година. За съжаление докато терористи контролират каквато и да е земя тук, не мисля, че Израел може да съществува спокойно.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини