Петролът скочи с над 5% заради напрежението в Близкия изток

Азиатският сегмент на петролния пазар започна седмица под силното въздействие на новините от Израел. На фона на продължаващата война в Европа, сега и ескалиращият конфликт в Близкия изток разтърсва пазарите, информира Ройтерс. 

И двата водещи петролни сорта по-рано днес поскъпнаха с над 5 на сто, точно в момент когато цените бяха започнали да отстъпват. Държавните облигации на САЩ, обичайно сигурно убежище за активи по време на кризи, също стабилно повишиха доходността си, макар че водещата азиатска борса - Токийската, днес е затворена заради официален празник. 

Към 08:30 часа българско време сортът Брент, който е референтен за Европа се котира за 87,40 долара, което е повишение с 2,82 долара или 3,33 на сто. 

Американският лек суров петрол достигна 85,76 долара за барел, поскъпвайки с 2,97 долара или 3,59 на сто. 

Анализаторите обмислят усложненията, до които може да доведе конфликтът между Израел и Хамас, колко дълго може да продължи той и дали в него ще бъдат въвлечени и други.

Решаващо значение ще бъде реакцията на САЩ и Израел спрямо Иран, предвид подкрепата на страната за Хамас. Вестник "Уолстрийт джбърнъл" съобщи, че Техеран е помогнал на движението да планира атаките, макар мисията на Иран в ООН да заяви вчера, че страната не е съпричастна към събитията.

Друг риск е дали Иран може да се опита да наруши транспорта на черно злато през Ормузкия проток, откъдето минават 15-20 процента от световните доставки. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини