Ердоган предлага на Мъск да построи завод на „Тесла“ в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е предложил на изпълнителния директор на производителя на електромобили „Тесла“ (Tesla) Илон Мъск изграждането на завод на компанията в Турция. Това съобщи днес Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Ердоган и Мъск са разговаряли вчера в т. нар. Турски дом - небостъргач близо до ООН в Ню Йорк, уточнява Анадолската агенция.

Ердоган е в САЩ, за да участва в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Мъск е посочил, че много турски доставчици вече работят с „Тесла“ и че Турция е сред най-важните кандидати за следващия завод на компанията.

По време на срещата Ердоган също така е заявил, че Турция е отворена за сътрудничество и в областта на изкуствения интелект, и във връзка с комуникационната мрежа „Старлинк“ („Starlink“), съобщи Дирекцията по комуникации.

Мъск е казал, че компанията „Спейс Екс“ („SpaceX“) иска да работи с турските власти, за да получи необходимия лиценз за предлагане на сателитни услуги на „Старлинк“ в Турция.

В съобщението се казва също, че Ердоган е поканил Мъск да присъства на турския фестивал за космически изследвания и технологии Текнофест (Teknofest) в Измир в края на септември. Турският президент е добавил, че Мъск е посочил, че с удоволствие ще присъства.

Турският министър на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър, който е присъствал на срещата, също посочи, че Мъск е окачествил Турция като "една от най-важните кандидатки за инвестиции на Тесла".

Той допълни, че Мъск и Ердоган са обсъдили и турската програма за безпилотни бойни дронове.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини