До ракиения казан Кольо Петров създава етнографска сбирка

Изображение 1 от 3

    Етнографска сбирка ще радва вече гостите и клиентите на ракиения казан в Първомай. Собственикът Никола Петров е подредил на едно място предмети и инструменти от бита на българите преди няколко десетилетия.

    Ходих в Етъра, Златоград, разказва той, там видях експонати, които всъщност се намират още в някои домове и у нас. Това са предмети, които са използвали нашите родители и дори и ние.Тогава в мен се запали желанието да ги подредя и да ги покажа. Така на децата ще можем нагледно да им разкажем какво са правили предците ни.

    В сбирката на Кольо Петров има всичко необходимо за отглеждането на жито и пътя му от полето до превръщането му в хляб на нашата маса: рало, шиника, в който се слага зърното и  се сее, паламарки,сърпове, приспособленията за връзване на  снопове и ръкойки. След това се прехвърля на хармана. За там има колендро – каменен валяк с който се заравнява земята. Следва диканята с кремъците, която нарязва класовете, после веячката за отделяне на плявата от зърното и крината – която е мярка за зърното.Камъкът за мелене - хромел за брашно, нощвите, в които се съхранява брашното, съда за тестото и лопатите с които се хвърля в пещта.

    Децата не познават тези предмети. Те не знаят, че много от тях са в основата на съвременните машини, твърди Никола Петров. А неговите експонати са оригинални – съвсем истински и използвани някога – независимо дали става дума за чепкало, цървули или първообраза на съвременната каска.

     Една част от предметите са намерени изоставени по къщите, други той издирва и купува от други колекционери.

    В сбирката има и секция с радиа, едни от първите в Първомай, транзистори, фотоапарат, който лично си е купил 1972 година от Москва.

    Сбирката е лична колекция, но е готов да я покаже на всеки, който желае да я разгледа. За сега покана е отправил към детския футболен клуб.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини