Българският суперкомпютър представи възможностите си на Солунския панаир

Възможностите на суперкомпютъра "Дискавърър" (Discoverer) от "София тех парк" бяха представени пред присъстващите на българската палата на Солунския международен панаир във втория ден от изложението, което започна в събота и ще продължи до 17 септември. На събитието присъства министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Икономическото министерство организира националното участие на панаира, като тази година България е почетна страна.

Гостите имаха възможност да наблюдават симулации в реално време какви проекти са правени със сложната машина, която е в непрекъснат режим на работа. Аудиторията беше запозната с приложението на суперкомпютрите в реалния живот и в развитието на бизнеса, както и с исторически данни за възникването им.

Беше показано на живо как работи суперкомпютърът от София, както и проект, завършен наскоро - специален продукт, който дава възможност отвсякъде по света бизнесът да използва суперкомпютъра през браузър и да плати само това, което ползва - в конкретния случай от САЩ.

Това ни дава възможност да продаваме българския суперкомпютър и нашите потребители да работят от всяка точка на света, обясни за БТА Кирил Кирилов, оперативен директор на суперкомпютъра. Интерфейсът показва на час колко струва и след това нашите клиенти получават фактурата си в зависимост от това какво са изразходили, допълни той.

Цената зависи от софтуера, който се използва, защото всеки има различен лиценз и лицензионна политика. Най-ниска е цената, когато софтуерът е безплатен и точно това беше показано по време на презентацията. Кирилов обясни, че продукти, които не изискват специализиран професионален подход - рекламни клипове например, се рендерират със софтуера Βlender. Професионалистите в киното и специалните ефекти използват вече платени версии на софтуера, защото безплатната няма такива възможности, но за много рекламни агенции, за малкия и среден бизнес, Βlender-ът е прекрасно решение, посочи Кирил Кирилов.

Суперкомпютърът може да решава много сложни проблеми. Сред тях той открои търсенето на нови протеини, които да се борят с туморите, създаването на ново лекарство, космически проекти. Например следваме едни вълни, които произлизат от сблъсъка на две черни дупки, каза Кирилов.

С българския суперкомпютър бизнесът в региона може да придобие много голяма стойност и предимство, защото най-близкият такъв е в Любляна. За бизнеса е важно, че ако споделят данните, не ги продават и направят публикация в научно списание, независимо от неговия рейтинг, те получават тази услуга безплатно, обясни още той.

Пред присъстващите на българската палата Натали Вълчева, студент по Молекулярна биология в Софийския университет и член на отбора по синтетична биология iGEM Bulgaria към лаборатория "Биоинфотех" в "София тех парк", представи бактериална система, която произвежда ензими, разграждащи антибиотици в околната среда.

Антибиотичната резистентност в огромната си част се дължи на това, че има свободно отделени антибиотици в околната среда. Насочихме се към антибиотици, които се отделят от болниците, защото те са концентрирани и са в големи количества, каза за БТА Борис Киров, научен ръководител на лабораторията. Проектът продължава тази година, тъй като екипът иска да оптимизира щамовете, с които се произвежда това вещество. Лабораторията е в процес на преговори с потенциални инвеститори.

Лабораторията има и проект за чип, за който също търси финансиране. Това е малко устройство, с което човек може за няколко часа в домашни условия да разбере кой антибиотик ще работи при неговата инфекция.

В рамките на 20 минути средностатистически 27 души ще са починали в целия свят заради антибиотична резистентност, стана известно от презентацията.

По време на събитието беше представена и дейността на "София тех парк" като иновационен център. Българското участие продължи с представяне на технологии от виртуалната реалност. Присъстващите имаха възможност да изпитат преживяването, като демонстрацията беше свързана с архитектура.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини