ЕК превика представителя си във Виена за непремерени изказвания

Европейската комисия очаква ръководителят на представителството на институцията във Виена да се върне в Брюксел за обяснения за непремерени изказвания на обществено събитие. Това съобщи говорител на комисията на пресконференция.

Ръководителят на представителството Мартин Зелмайер бе цитиран от медии да казва, че Австрия плаща на Русия "кървави пари" за снабдяване с газ и не прави достатъчно, за да прекрати тези доставки. Говорителят на ЕК днес уточни, че макар съдържанието на подобно изказване да съвпада с политиката на ЕС за спиране на руските газови доставки, защото със средствата от тях Москва се въоръжава срещу Украйна, тонът е бил неуместен.

ЕС прие общо решение за намаляване на вноса на руски газ и Австрия е част от това решение, заяви говорителят. Дипломацията изисква определен тон. Пратениците, каквито са ръководителите на представителствата на ЕС, трябва да бъдат внимателни, защото са наши посланици. Това важи още повече при обществени събития, от нашите служители се изисква да се изказват сдържано, независимо в коя държава работят, добави той. По неговите думи поведението на Зелмайер е било неуместно. 

Говорителят представи данни, които потвърдиха, че Австрия внася повече газ от Русия от средното равнище в ЕС. През 2021 г. руският газ е съставлявал 80 на сто от вноса в Австрия, а през 2022 г. е бил 57 на сто. Същевременно средно в ЕС делът на руския внос на газ е бил 45 на сто през 2021 г., 24 на сто миналата година и под 15 на сто от началото на тази година, а в обеми вече е седем пъти по-малко, отколкото преди началото на войната в Украйна.

Целта на ЕС е да се прекратят възможно най-бързо доставките на газ от Русия, заяви говорителят. Той уточни, че отделните държави от ЕС са поставени в различни условия, затова не е определен краен срок за изпълнението на посочената цел.

Мартин Зелмайер оглави представителството на ЕК във Виена, след като през 2019 г. подаде оставка като генералнен секретар на Еврокомисията заради измама в конкурса по избора му на тази длъжност. Европейският парламент тогава прие две резолюции, с които поиска той да бъде отстранен.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини