Кремъл съобщи, че Путин ще се срещне с Ердоган в понеделник в Сочи

Руският президент Владимир Путин ще разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник в руския черноморски курорт Сочи, съобщи Кремъл в петък, предаде "Ройтерс".

Двама турски източници казаха пред агенцията в четвъртък, че на срещата ще се обсъжда предимно черноморският износ на зърно.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви в четвъртък, че е изпратил на Русия "набор от конкретни предложения", целящи съживяване на сделка, която позволяваше безопасен износ на украинско зърно през Черно море, където Русия контролира морските пътища на Украйна.

Русия се оттегли от сделката през юли - година след като тя беше постигната с посредничеството на ООН и Турция - оплаквайки се, че западните икономически санкции възпрепятстват собствения ѝ износ на храни и торове в нарушение на паралелен меморандум и че не достига достатъчно украинско зърно за страните в нужда.

Черноморската зърнена сделка имаше за цел да се бори с глобалната продоволствена криза, която според ООН се е влошила от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което Русия нарича "специална военна операция". Русия и Украйна са водещи износители на зърно.

Руски дипломат, пожелал анонимност, каза пред "Ройтерс" по-рано, че в писмото на Гутериш до руския външен министър Сергей Лавров "няма нищо ново".

Самият Лавров коментира в четвъртък след среща с турския външен министър Хакан Фидан, че Русия не вижда признаци, че ще получи гаранциите, необходими за съживяване на зърнената сделка.

Русия заяви, че ако нейните искания бъдат изпълнени с действия, а не с обещания, тя веднага ще възроди споразумението.

Едно от основните искания на Москва е Руската земеделска банка да бъде отново свързана към системата за международни разплащания SWIFT. ЕС я изключи през юни 2022 г.

Въпреки че руският износ на храни и торове не е обект на западни санкции, наложени след инвазията на Русия, Москва казва, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са възпрепятствали доставките.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини