Тайфунът Саола удари Филипините и се насочва към Тайван и Южен Китай

Тайфун причини проливни дъждове в северната част на Филипините, но не достигна сушата, а се придвижи към Южен Тайван и се насочи към южното крайбрежие на Китай, предаде Асошиейтед прес.

Повече от 2300 души в по-ниските части на архипелага са се прехвърлили на по-сигурни места заради наводнения, като повечето намериха подслон в правителствени центрове за евакуация, съобщиха представители на службата за извънредни ситуации в северната част на Филипините. За момента не се съобщава за никакви жертви.

Метеорологичните власти предупредиха за риск от още наводнения и свлачища, особено в планинските райони, където през последните дни валят силни дъждове. Максималната скорост на вятъра стига 155 км/ч, а на поривите му - 190 км/ч, заяви метеорологичната служба на страната.

Наложена е забрана за напускане на пристанищата за фериботи и товарни кораби между островите в някои северни райони на Филипините. От утре в китайския пристанищен град Сямън, близо до Тайванския проток, движението на фериботите също ще бъде спряно.

Очаква се тайфунът "Саола" да отслабне и в сряда да удари южния бряг на Тайван. Според повечето метеорологични карти по-късно тази седмица тайфунът ще стигне до Хонконг и Южен Китай.

Метеороголичната служба на Тайван каза, че се очаква да бъде издадено предупреждение за опасни условия в морето, тъй като тайфунът наближава.

Миналия месец тайфунът "Доксури" удари северните Филипини, като наложи евакуация на хиляди хора. Стихията доведе до свлачища и смъртоносни наводнения в Китай.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини