Рекордни валежи в Пекин причиниха тежки наводнения и 21 смъртни случая

През последните няколко дни в Пекин се паднаха най-силните дъждове от поне 140 години насам, тъй като останките от тайфуна "Доксури" заляха района около китайската столица и превърнаха улиците в реки, а екипите на спешна помощ трябваше да използват надуваеми лодки, за да спасяват засегнатите жители, предаде Асошиейтед прес.

Между събота и сряда сутрин в града са паднали 744,8 мм. дъжд, съобщи столичното Бюро по метеорология.

Пекин и съседната провинция Хъбей пострадаха от тежки наводнения след рекордните валежи, а водата достигна опасно високо равнище. Дъждът разруши пътища, прекъсна електрозахранването и водопроводите за питейна вода. Нивото на реките около столицата също се покачи, оставяйки редица автомобили под вода, а на някои места качи превозните средства до мостовете, предназначени за пешеходци.

Вчера броят на потвърдените смъртни случаи от проливните дъждове в района на Пекин нарасна на 21 души, след като беше намерено тялото на спасител. 41-годишният мъж е бил заедно с други спасители в надуваема лодка, когато тя се е преобърнала в бързо течащата река. Четирима от неговите колеги са успели да се спасят.

Най-малко 26 души продължават да се издирват и се водят изчезнали в резултат на силните дъждове.

Сред най-засегнатите райони е Чжоучжоу, малко градче в провинция Хубей. Във вторник вечерта полицията там отправи молба в социалните мрежи за помощ при спасителни дейности. Не е известно колко хора са блокирани в засегнатите от наводненията райони на града и околните населени места. Спасителните екипи от други провинции пристигнаха в Чжоучжоу, за да помогнат при евакуацията.

Предишният рекорд по количество на валежите е от 1891 г., когато в града са се изсипали 609 мм. дъжд, съобщи вчера Бюрото по метеорология в Пекин. Най-ранните точни измервания, направени със специална техника, датират от 1883 г., отбелязва АП.

Рекордните валежи, предизвикани от вече отслабналия до  тропическа буря тайфун "Доксури", може да не са последните за района. Тайфунът "Канун", който вчера връхлетя южната префектура Окинава в Япония, се очаква да се насочи към Китай по-късно тази седмица. Мощната буря, чиито ветрове достигнаха над 180 км/ч, може да удари и Тайван, преди да достигне бреговете на континентален Китай.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини