Все по-малко фризьори и козметици крият приходи

С над 10% е намалял делът на укритите приходи и на рисковите лица в сектора „фризьорство и козметика“ през последните 10 години, съобщиха от НАП-Хасково.

Приходната агенция насърчава доброволното спазване на данъчното и осигурително законодателство и да санкционира нарушенията, уточниха още от там. Това е част от анализа на дирекция „Управление на риска“ в приходната агенция, която акцентира върху партньорския подход и прилага различни методи за насърчаване на доброволното плащане на дължими данъци и осигуровки в бюти бранша. Изпращането на напомнителни и предупредителни писма е един от тези методи, обясняват от офиса на НАП в Хасково. Под контрола на данъчните от областния град в рамките на тазгодишната лятна кампания са попаднали 22 обекта за разкрасяване, основно на територията на Стара Загора и Пловдив.

Ръстът в потреблението, разнообразието на услугите в този бранш, както и повишаването на цените им, са сред основните причини общият размер на щетата за фиска от неплащане на данъци и осигуровки да остава относително висок – над 32 млн. за година в национален план. Според експертите от дирекция „Управление на риска“ за тези данни допринася и непрестанното включване на нови лица в този сравнително достъпен сектор, тъй като от практикуващите се изисква само завършване на квалификационни курсове. Анализите сочат още, че голяма част от лицата допускат данъчни нарушения поради незнание или небрежност. Често фризьорите и козметиците не отчитат в пълен размер приходите си от продажби, като не издават касов бон при

наличие на задължение за това – обикновено чрез използване на ваучери, плащане през интернет или при други безкасови постъпления.

От офиса на НАП в Хасково обръщат внимание , че тъй като лицата, извършващи дейности в сферата за красота и здраве, най-често са самоосигуряващи се, те дължат социални и здравни вноски за своя сметка.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ба
    Бай Танас общественик
    14 -2
    13:52, 25 авг 2023
    Като пишете подобни статии вярвате ли си в написаното? Я ми кажете в кой фризьорски салон издават касов бон за да ида и там да си подстрижа легално оредялата коса ?
  • 2
    Гр
    Гражданин
    14 -1
    14:31, 25 авг 2023
    Те като го пишат това си мислят, че ние им вярваме! Пишете ми пък вие кой стоматолог или козметик ви е дал касов бон, защото аз нямам такъв спомен ?! После казват: еди кой си има имоти в Германия , на морето или където се сетите! Да си ги ползват със здраве , но има част от тези средства , които са за сметка на народа!
  • 3
    Ай
    айдеееее
    10 -1
    17:11, 25 авг 2023
    Щом пак подкараха фризьорките значи никой от големите неще да дава пари или пак са почнали да приемат комисионни.Пак да ви подсетя - Лукойл и Банките кажете какво ги направихте.Фризьорките просто си изкарват хляба дори и да не са съвсем на светло.И да отговоря на по горния коментар - Да, има фризьорски салони които пускат касови бележки.Обаче още никой зъболекар не ми е пуснал касова бележка ...
  • 4
    От
    От горния коменгар
    9 0
    18:52, 25 авг 2023
    Съгласен съм с вас, че стоматолозите не са в сивата, а направо в черната икономика, имайки предвид , че точно за тяхните имоти пиша. Още нещо, те си пътуват с круизите с шефове от НАП, хвалят се , а ние слушаме и някои дори могат и да им ръкопляскат! Жалко!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини