Пожарникари от Хасково са част от българския модул за овладяване на бедствието в Гърция

    Пожарникари от Хасково са част от българския модул за наземно гасене на горски пожари, който отпътува за Гърция по спешност днес.

    Днес следобед той премина българо-гръцката граница при пункта „Маказа”, за да окаже спешна помощ на гръцките огнеборци в борбата с огнената стихия, която се разрази в северната част на Гърция през последните денонощия.

    В състава на модула влизат 5 пожарни автомобила, 2 микробуса, 1 щабен автомобил и 36-ма пожарникари, както от Хасково, така и от Главна дирекция, Столична дирекция, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Кюстендил, Благоевград, Габрово, Шумен и Перник. Ръководител на екипа е комисар Валентин Василев – директор на РДПБЗН – Благоевград, а зам.-ръководител е главен инспектор Радослав Стефанов – началник на сектор ПГ и СД към РДПБЗН – Габрово.

    Инспектор Веселин Бекяров от хасковската пожарна ще координира свръзката за съвместни действия между българските екипи и местните властите в Гърция.

    Българските пожарникари бяха изпратени от стадион „Арда” в Кърджали от директора на ГДПБЗН гл. комисар Александър Джартов, след инструктаж в изпълнение на мисията.

    Очаква се нашите огнеборци да влязат в битка с пожарите в района на Александруполис, където огънят се разраства и е в непосредствена близост и до общата ни граница.

    От събота северната част на съседната ни държава е обгърната в пламъци. Горят горски площи, ферми с животни, кошери, селскостопански земи. Стихията погълна къщи в села около Александропулис. Огненото бедствие взе и жертви.

    Огънят край Александруполис вилнее на 15-километров фронт. Голям пожар избухна и в близост до столицата Атина. По информация на гръцката национална телевизия ЕРТ за последните три дни са избухнали 209 нови пожара.

    Българи, живеещи в пограничните с Гърция райони съобщават, че пламъците се виждат от сто километра. 

    Много нашенци напускат курортите в районите на пожарите и призовават да не се пътува натам.  Други, които отменят резервации заради ситуацията, съобщават за проблеми с връщането на парите от страна на хотелите.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини