Експерт: Цената на горивата скача над 3 лв. за литър, ако "Лукойл" се откаже от руския петрол

Продължава нарастването на курса на суровия петрол - 84 долара за барел, но има покачване. Това отчете пред bTV Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Според него е възможно до края на годината цената да достигне 100 долара за барел.

Той посочи, че продължаващият растеж на котировките на международните борси се дължи на множество фактори.

Част от рафинериите в Северна Африка имат затруднения, което води до недостиг на дизелово гориво в Европа. Руският нефт се преработва в Северна Африка и се доставя в Западна Европа", обясни Бенчев.

Той изрази мнение, че цената на горивата няма да надвиши три лева за литър на колонките.

Относно по-високите цени на горивата в части от Северна България Бенчев отбеляза, че логистиката е важна част от цената на литър гориво. По негови думи е нормално в малките населени места, които са отдалечени от петролните бази и логистиката се извършва с цистерни, цените да са малко по-високи.

"Търговците могат да продават на по-високи цени, ние сме в пазарна икономика. Клиентът може да реши дали да зареди при него, или да отиде в друга бензиностанция, където цената е по-ниска", изтъкна юристът от Българска петролна и газова асоциация.

Той увери, че докато имаме рафинерия, която произвежда нефтопродукти, България няма да има проблем с дизеловото гориво.

Заради производството на продукти с руски петрол потребителят получавал по-ниски цени. По негови думи у нас производствената цена на бензина е 78 евроцента, докато в Румъния е 89 евроцента, а в Гърция - около 90 евроцента. Подобно било и при производството на дизела.

Нито една компания не може да продава на производствени цени, тъй като се нарушава Законът за защита на конкуренцията, уточни Бенчев.

Той предупреди, че ако рафинерията на "Лукойл" спре да работи с руски петрол, цените на горивата ще бъдат над 3 лева за литър.

Припомняме, в края на миналата година от "Лукойл" обявиха, че смятат изцяло да прехвърлят дейността си у нас и да отчитат приходите си в България. На брифинга в Министерски съвет тогава Илшат Шарафутдинов от "Лукойл" посочи, че това ще стане само ако няма забрана за износ. В противен случай рафинерията ще престане да работи. Не стана ясно дали думите му бяха предупреждение, заплаха или условие.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини