Стотици пожарникари се борят с огнената стихия край Александруполис

Стотици пожарникари се борят да овладеят горски пожари разпалени в няколко части на Гърция в понеделник, докато властите предупреждават, че повечето региони са изправени пред висок риск от нови пожари.

Повече от 200 пожарникари, подкрепени от 17 самолета, се борят с горски пожар за трети пореден ден близо до северния пристанищен град Александруполис, където 13 общности бяха евакуирани като предпазна мярка след избухването на пожара в събота, съобщиха от пожарната.

Кипър съобщи, че изпраща два противопожарни самолета.

"В състояние на тревога сме, както ще бъдем и утре, поради много високите температури и бурните ветрове", каза говорителят на пожарната Йоанис Артопиос.

Горските пожари през лятото в Гърция са често срещани, но се влошиха през последните години от необичайно горещи, сухи и ветровити условия, които учените свързват с изменението на климата.

В гръцкия северноморски град Кавала двама пожарникари са били ранени в понеделник, докато се опитвали да овладеят пожара, обхванал къщи в село Диалекто, съобщиха от пожарната.

Горски пожар избухна и в село Псаха близо до Евия, където бяха разпоредени още евакуации. Повече от 90 пожарникари и пет самолета се борят с пламъците, подпомагани от френските противопожарни сили, се казва в съобщението.

Общо 64 горски пожара са избухнали в Гърция през последните 24 часа, съобщиха от пожарната.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини