Нургюл Салимова с второ реми на финала на световното по шах

Оспорвана игра без ясен победител в по-голямата си част завърши с второ реми между българката Нургюл Салимова и съперничката й от Русия Александра Горячкина. След трудна и особено оспорвана игра, без ясна преднина нито за Салимова, нито за Горячкина, двете съпернички за световната купа обявиха равенство и ще се срещнат отново утре в трети опит за победа.

За съжаление, времето на Салимова намаляваше с всеки изминал ход. Българката се нуждаеше от повече време, за да обмисли своите ходове, докато рускинята бе по-бърза във вземането на решения. В един момент Горячкина я притисна и преднината на рускинята беше очевидна. След дълго премисляне на ръба на времето обаче Салимова се измъкна и вкара в трудна позиция съперничката си.

Днешната партия започна дефанзивно за Салимова, която реши да защити дамата си, изкарвайки кон, офицер и две пешки пред нея. Двете шахматистки се разделиха с по 1 пешка, а след това страхотна рокада от нашето момиче подсигури и нейния цар.

Последва силна игра от Горячкина, която дълго време държеше часовника си на добра позиция, но малко преди края на мача нещата се обърнаха в полза на Нургюл с около 5 минути преднина.

Царицата на Салимова бе първата, която помръдна. Българката я премести от D1 на C1. Горячкина също изкара своята царица на дъската и заплаши дефанзивната формация на Нургюл. 

В първата по-сериозна размяна на фигури Нергюл пожертва офицер, но взе този на противниковия. Двете размениха и цариците си след дълги размишления над дъската. При оставащи точно 18 минути за българката - тя успя да се добере до царя на своята опонентка и да я прати в шах. 

Припомняме, че вчера Салимова направи впечатляваща игра като на деветия ход Салимова изненада съперничката си като пожертва пешка. Само три хода по-късно българката предложи нова жертва, но осъзналата сериозността на положението рускиня благоразумно я отклони, след което с поредица от размени на фигури добута до равен.

В последните минути от двубоя все още всяка от състезателките имаше шанс за победа. Българката съумя да окупира зоните около царя на своята противничка. Последваха няколко хода на отчаяние на рускинята, която реши да рискува и атакува директно нашата представителка. Нургюл загуби пешка, но защитата около царя и бе добра и трудно пробиваема.

В друга ключова размяна на фигури експресно Горячкина загуби офицер, след като Салимова щурмува с коня си, а после рускинята елеминира фигурата на Нургюл с пешка.

Източник: frognews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини