СГП ръководи разследване по случая със задържаните във Великобритания българи по подозрения за шпионаж

Софийската градска прокуратура (СГП) ръководи разследване за престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. То е във връзка с разпространена информация, че български граждани са задържани на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия за предполагаем шпионаж в полза на Руската Федерация. 

Досъдебното производство е образувано през март 2023 г. За установяване на престъпната дейност се извършват съвместни действия с Държавна агенция „Национална сигурност“. Предвид характера на досъдебното производство и това, че съдържа класифицирана информация, на този етап не може да се предоставят повече подробности, посочват от СГП.      

По-рано днес BBC съобщи, че трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия, като публикува техни снимки и обяви имената им. 

За БТА посланикът на България в Обединеното кралство и Северна Ирландия Марин Райков заяви, че британските институции не са информирали посолството ни за задържането на тези три лица, които се цитират в съобщението. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини