Обнародвани са промените в Закона за защита от домашното насилие

Промените в Закона за защита от домашното насилие са публикувани в днешния брой на Държавен вестник. 

Законопроектът беше внесен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС и ГЕРБ-СДС и беше приет на първо и второ четене в понеделник на извънредното заседание на парламента. Чрез промените се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, продължаваща повече от 60 дни. До законодателните изменения се стигна след случая от Стара Загора, при който момиче беше нападнато и нарязано с макетен нож.

Терминът „интимна връзка“ означава съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Като трайни отношения се определят тези, които са с продължителност поне 60 дни.

За 2022 г. идентифицираните случаи на домашно насилие са 736, от които 10 лица с увреждания, 188 жени, шестима мъже и 542 деца. Това се посочва в проекта на Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2022 г. , изготвен от Министерството на труда и социалната политика. В България липсва официална статистика по отношение броя на подадените сигнали за домашно насилие. Агенцията за социално подпомагане събира информация за идентифицираните случаи на домашно насилие в дирекциите "Социално подпомагане" (ДСП).

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини