По-тежки наказания за причинена смърт на пътя, пияни и дрогирани шофьори

Парламентът прие на второ четене промените в Наказателния кодекс след дебати, продължило над осем часа и половина.

Депутатите приеха редица промени в кодекса, с които се завишават наказанията за причинителите на катастрофи по пътищата. Ето и част от тях:

Минимум 5 години затвор за шофьор, който причини смърт на пътя след употреба на наркотици или алкохол, няма свидетелство за управление, избяга от местопроизшествието или извърши произшествието на пешеходна пътека.

Завишава се долната граница на наказанията - от 5 до 15 години и от 10 до 20 години, като при тези случаи съдът ще може и да отнема превозното средство, ако то е собственост на извършителя. Автомобилът ще се отнема и в случаите на шофиране след употреба на алкохол и наркотици, както и когато това е извършено повторно.

Депутатите увеличиха и санкциите за причиняване на смърт в катастрофа при непредпазливост - от 3 до 8 г. лишаване от свобода, а при особено тежки случаи - от 10 до 20 г.

При отказ на водач да даде проба за алкохол и наркотици наказанието е до 6 години затвор и глоба до 2000 лева, ако преди това е бил хващан за същото провинение.

Депутатите премахнаха задължителния досега "син талон" за отнетите точки, информацията вече ще бъде в специален регистър.

Ето част от дебатите в пленарната зала:

Атанас Атанасов, ПП-ДБ: Искам да заема една обща позиция, но си помислих, че скоро ще се навършат 40 г. откакто се занимавам с наказателно право. Да припомня нещо от университета. Важно е да се знае, че при борбата с престъпността е важен принципът на неотвратимост. Което означава, че обществото трябва да е наясно, че когато е извършено престъпление, деецът ще бъда застигнат и наказан от закона. Това е генералната превенция. Повишаване границите на наказанията не вършат работа, ако не бъдат застигнати извършителите на престъпленията по принцип. На година в България няколкостотин човешки живота се губят в катастрофи, но причините са комплексни. През последните години, много често при тежки ПТП-та се установяват алкохол, наркотици. Нека да видим тези наркотици как стигат масово до хората. За това говоря, темата и причините са комплексни. Завишаването на наказанията се прави по популистични нотки. Друг проблем е контролът по пътищата. Това, което се случва с превишаването, драстично на скоростта е, защото няма контрол по пътищата и санкционирането. И е важно какъв вид санкции се налагат.

Тошко Йорданов, ИТН: Прав е г-н Атанасов. Увеличаването на наказанията не е превенция. Един човек, причинил смърт на пътя, едва ли ще изпита радост, ако лежи 3 или 6 години. Проблемът е комплексен. И как наркотиците отиват при водачите? За повечето ПТП-та причината не е превишената скорост, тя е само 1%. Причината е лошата пътна инфраструктура. Пример е поставянето на колчета в Кресненското дефиле от Гроздан Караджов като министър на МРРБ и нямаше катастрофи и смъртни случаи. Това са неща, които с превенция ще намалят катастрофите, защото е най-лесно да кажем, шофьорът е карал бързо или с алкохол или опиати. А пипането с голямата тояга... всеки може да попадне в такава ситуация. И да гласуваме 10 години затвор, това противоречи на всякакъв здрав разум.

Халил Летифов, ДПС: По-важното е да има справедливост. По-важното е тези престъпления да не останат ненаказани. Но късата памет ни пречи да решим този въпрос. Да ви припомня трагедията в Своге. Огромни дебати. Завишихме наказанията тогава. Създадохме Агенция по пътна безопасност и сега отново си говорим за случаи като "Сливница" и "Черни връх". Статистиката показва, че и тук сме на първо място в ЕС по смъртност от пътен травматизъм. Да не работим на парче. Да, ще увеличим наказанията, но ще оставим в забвение проблемите, които съществуват. От елементарното обучение за пътна безопасност в училищата, където се неглижира. Имаме 4 предложени закона, които чакат Закона за движението по пътищата. Ще влезем в омагьосан кръг. Правим промяна на промяната. Над 100 са промените в Закона за движение по пътищата. Не правим нищо да отпушим трафика, да намалим разпространението на опиати. Тук дебатът е да дадем справедливост на жертвите на пътя.

Георги Свиленски, "БСП за България": Слушам дискусията. Изказват се юристи преподаватели. Не съм юрист или преподавател, но от 10 години тази тема е в ежедневието ми. Когато 700 души на година загиват по непредпазливост и само няколко десетки от умишлено убийство, мисля че няма как да се сравняват тези неща. Всички тук говориха за млади, за възрастни водачи, полигони и курсове. А тук говорим за определени текстове. Когато се качиш с над 2 промила алкохол, убиваш повече от двама и правиш масово убийство и да кажем, да бъде по-малко наказанието от това за умишлено убийство? Или се дрогираш и се качваш в колата и не знаеш къде се намираш. В това състояние ти не управляваш автомобила, а чакаш да срещнеш някого да го убиеш или да се самоубиеш. Хората затова искат справедливост. Един наркоман се качва и убива трима души и получава 3 години присъда. Трябва да вземем някакви мерки. Затова са и нашите предложения - тежки мерки, с конфискуване на автомобила и като изпия алкохол над 2 промила да отида за 20 години в затвора. Това е превенция.

Николай Дренчев, "Възраждане": Предлаганите промени са ненавременни и неоснователни и когато цифрите опровергават всякакви бомбастични изказвания, са нереални. Всяка година с около 10% намаляват смъртните случаи на пътя. Обективно няма причина за все по жестоки и по-свирепи наказания зя ПТП. Моля да не давате данък на общественото мнение.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини