Силвия Аздреева е първата българка, изкачила К2

Силвия Аздреева е първата българка, направила последователно изкачване на Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м). Прави го за 27 часа. Тя е и втората българска жена, изкачила Еверест изобщо, но и първата, достигнала най-високата точка на Лхотце.

Преди час става ясно, че Силвия е изкачила и К2 в Пакистан. Това съобщават от фирмата-организатор на експедицията. Това я прави първата българка, която го постига. Първият българин на К2 беше зоологът Боян Петров - през 2014 г., а 5 години по-късно там стъпва и адвокатът Стефан Стефанов. До момента никоя жена от родината ни обаче не го е постигала.

37-годишната Аздреева изкачва върховете с личен шерп и с употребата на изкуствен кислород. Близо 200 души правят опит тези дни да изкачат втория по височина връх на планетата - К2, който е и един от най-трудните върхове от 14-те осемхилядници. До момента е съобщено за близо 80 успели.

Тази година има много сняг по склоновете на К2 и лавинната опаност е висока. В момента българката слиза към Базовия лагер, като съвсем скоро очакваме вести и от нея самата в социалните мрежи. 

Преди дни именно оттам разбрахме, че лошо време я е забавило в първия ден, когато е трябвало да щурмува К2. 

Източник: LifeStyle

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини