Милошоски: ВМРО-ДПМНЕ казва ДА на ЕС, но НЕ на изнудването от страна на България

ВМРО-ДПМНЕ казва „да” на ЕС, но „не” на изнудването от страна на България, което не дава никаква сигурност, че процесът на евроинтеграция няма да бъде блокиран отново и отново заради ирационални въпроси, които България очевидно все още има към Северна Македония, каза в изявление пред медиите депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи Антонио Милошоски след днешната среща в парламента на Северна Македония на министрите от Ваймарската тройка с депутати от основната опозиционна партия. 

По думите на Милошоски управляващите са наясно, че нямат гласовете на две трети от депутатите, „за да приемат това, което сами, без национален консенсус, лековерно са поели като ангажимент, като наложени конституционни промени по искане на България”.

Държавният секретар  за Европа в Съвета на министрите на Франция Лорънс Бун, германският министъра за Европа и климата Ана Лирман и полският министър за ЕС Шимон Шинковски вел Сенк са посочили примера за „неразбирателство и конфликти между някои от тях, които са били разрешени с евроинтеграцията”, каза Милошоски, но допълни, че разликата е в това, че Германия не е търсела начин да блокира Полша в преговорния процес с ЕС.

„Разликата на Балканите е, че страните - членки на ЕС в региона, в случая  България и Гърция, а в по-широк план и Хърватия, търсят начини някои недоразумения да станат пречка или причина за вето и за блокиране на процеса на евроинтеграция”, каза Милошоски, който отново посочи, че „когато се поемат ангажименти, за които трябва консенсус, консултациите се правят преди, а не в края на процеса”. 

Според него проблемът с България е ирационален и абстрактен, а страната и друг път е получавала обещания, които не са били изпълнен. 

„Северна Македония и друг път е посещавана от високи делегации. През 2018 г. получихме обещания, че като се смени името, вратите на ЕС ще бъдат отворени за нас, а това не се случи. Франция ни блокира заради промяна в методологията, а от България получихме вето за нещо, което не са поставяли като въпрос през предишните 30 години”, каза Милошоски. 

Властта в Северна Македония само поляризира обществото, е позицията на опозиционната партия, затова според ВМРО-ДПМНЕ е най-добре да има избори, „на които да бъде потърсено решение и след тях да се потърси консенсус как страната  да се движи напред, но с перспектива, за да не бъде блокирана след година-две заради учебник по история”.

Министрите от Германия, Франция и Полша са в Скопие от вчера, когато направиха срещи с премиера Димитър Ковачевски, с президента Стево Пендаровски, с ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и на основната албанска партия ДСИ. Днес срещите са с координаторите на парламентарните групи и председателя на парламента на Северна Македония Талат Джафери. 

Това е втората тройка министри на държави от ЕС, които пристигат в страната, за да разговарят за ангажиментите, вписани в преговорната рамка, които Северна Македония трябва да изпълни, с акцент върху промените в конституцията, за които управляващите нямат необходимите гласове в парламента, а от опозицията категорично отказват да подкрепят с искане за предсрочни избори. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини