Ердоган обвърза членството на Швеция в НАТО с присъединяването на Турция към ЕС

Tурският президент Реджеп Тайип Ердоган изненадващо заяви в понеделник, че Европейският съюз трябва да отвори пътя за присъединяването на Анкара към блока, преди турският парламент да одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, предаде "Ройтерс".

Кандидатурата на Турция за присъединяване към ЕС е замразена от години след началото на преговорите за членство през 2005 г. по време на първия мандат на Ердоган като министър-председател.

Връзките между Анкара и членовете на блока се влошиха преди няколко години, особено след неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г., но оттогава до голяма степен се подобриха. Блокът зависи от помощта на Анкара, особено по отношение на миграцията.

"От тук нататък призовавам тези страни, които карат Турция да чака пред вратата на Европейския съюз повече от 50 години", каза Ердоган.

"Първо елате и отворете пътя за Турция в Европейския съюз, а след това ние ще отворим пътя за Швеция, както направихме за Финландия", подчерта той и добави, че ще повтори призива си по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Финландия се присъедини към НАТО през април.

В изказване, преди да замине за срещата, Ердоган каза, че присъединяването на Швеция зависи от прилагането на споразумение, постигнато миналото лято по време на срещата на върха на Алианса в Мадрид, добавяйки, че никой не трябва да очаква компромиси от Анкара.

Анкара настоява Стокхолм да затегне антитерористичното си законодателство и да екстрадира лица, смятани за терористи от турските власти. Ситуацията се усложнява още повече след скорошна проява, при която в Стокхолм бе изгорено копие на Корана. Случаят предизвика остри критики не само в Турция, а и в много други мюсюлмански държави.

Ердоган каза още, че прекратяването на войната между Украйна и Русия ще улесни процеса за членство на Киев в НАТО.

Президентът подчерта, че ратифицирането от страна на Турция на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и продажбата на изтребители F-16 на Турция от САЩ не трябва да се свързват едно с друго.

Той поясни, че ще проведе допълнителни разговори с президента на САЩ Джо Байдън за покупката на F-16.

Ердоган отбеляза още, че ще обсъди с руския президент Владимир Путин удължаването на сделката, която позволява износа на украинско зърно от нейните черноморски пристанища след сегашния краен срок - 17 юли.

Той изрази очакване Путин да посети Турция през август.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини