Президентът не дава дата за референдума срещу еврото

Президентът Румен Радев няма да откликне на призива на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов и няма да насрочи дата за провеждане на референдума за отлагане на приемането на еврото до 2043 година.

"Няма как да насроча дата за референдум, понеже има решение на Народното събрание. Да, знаете, че е спорно, но това е процедурно объркване. Няма как да вкарам повторно в НС референдум, който е отхвърлен с решение на парламента", отговори на въпрос на News.bg Радев, след като взе участие в международна математическа конференция, организирана от БАН.

"България трябва да влезе в Еврозоната, когато е готова и отговаря на критериите за дефицит и инфлация след разумно проведени икономически и финансови политики, а не със слагане на спирачки за обществено-икономическото развитие. За мен не е добре политици в парламента и извън него да се правят, че няма подписи на половин милион българи. След като са изпълнени законите, тези подписи са събрани, е редно да се проведе референдум", заяви още държавният глава.

По думите му решението на парламента от петък издавало "страх и недоверие към българските граждани".

Радев обаче таи резерви по отношение на плебисцита, организиран от партията на Костадинов. "Отделен е въпросът дали така точно трябва да бъде формулиран въпросът. Аз лично не виждам за удачно да се вкарва този процес в каквито и да е времеви рамки. За мен 20 години (запазване на лева до 2043 година - бел.ред.) е неприемлив, прекалено дълъг срок."

И посъветва народните ни избраници - усилията им следва да бъдат насочени не към това как да спрат референдума, а към това да убедят българите, че влизането в Еврозоната ще подобри благосъстоянието им.

Въпреки че мнозинството в Народното събрание - депутатите от ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС, отхвърлиха референдума на "Възраждане" за запазване на лева до 2043 година, председателят на партията Костадин Костадинов отправи призив към президента Румен Радев - да насрочи дата за провеждане на плебисцита, като в същото време сезира Конституционния съд относно законосъобразността на въпроса.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини